Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης

7488332570_421c1e5562

Πάνω από τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά η Ευρώπη έχει θεσπίσει από το 2010 το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης που απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία όσον αφορά τη φιλοπεριβαλλοντική αστική διαχείριση και σε πόλεις που στοχεύουν σε υψηλότερα πρότυπα αειφόρου ανάπτυξης, αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων τους και που εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Οι πόλεις που μπορούν να είναι υποψήφιες για το βραβείο θα πρέπει να έχουν πληθυσμό τουλάχιστον 100.000 κατοίκους. Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας με βάση 12 δείκτες: μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογή σε αυτές, τοπικές μεταφορές, πράσινες αστικές περιοχές και αειφόρος χρήση της γης, φύση και βιοποικιλότητα, ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ποιότητα του ακουστικού περιβάλλοντος, παραγωγή και διαχείριση αποβλήτων, διαχείριση υδάτινων πόρων, επεξεργασία λυμάτων, οικοκαινοτομία και σταθερή απασχόληση, ενεργειακή απόδοση και ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος.

Οι πόλεις που θα επιλεγούν θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους σε διεθνή κριτική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τις δεσμεύσεις τους σε ότι αφορά τις δράσεις για το περιβάλλον, την επικοινωνία τους με τους πολίτες, την προώθηση των πρακτικών τους και σε άλλες πόλεις και τον προγραμματισμό τους για το μέλλον. Έχει διαπιστωθεί οτι η νικήτρια πόλη εκτός από την έμπνευση που προσφέρει για τις δράσεις της στο περιβάλλον, ενισχύει την φήμη και την προβολή της μέσω του διαγωνισμού.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2016 έληξε. Οι ακόλουθες 12 πόλεις 11 διαφορετικών χωρών ( για την Ελλάδα συμμετέχει η Λάρισα) περιλαμβάνονται στην τελική λίστα του διαγωνισμού:

Ντάμπροβα Γκορνίτσα (Πολωνία)
Έσσεν (Γερμανία)
Λάρισα (Ελλάδα)
Λιουμπλιάνα (Σλοβενία).
Ναϊμέχεν (Κάτω Χώρες)
Όσλο (Νορβηγία)
Ρέτζιο Εμίλια (Ιταλία)
Σανταντέρ (Ισπανία)
Τουρ (Γαλλία)
Ούμεο (Σουηδία)
Σαραγόσα (Ισπανία)
Πιτέστι (Ρουμανία)

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Η σκέψη για το μέλλον κάνει κακό στο μέλλον, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ
Next George Clooney και Sandra Bullock μαζί στην ταινία «Gravity»