“Βοήθεια στο Σπίτι”: αλήθειες και ψέμματα, της Καθολικής Τσακίρη

Ασύστολη κοροϊδία της πολιτείας που παρουσιάζεται ως δήθεν κοινωνικό πρόγραμμα προς τους αναπήρους, έχει και τα όριά της. Ως τέως διαχειρίστρια προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και νυν ολικά ανάπηρη, συνταξιούχος του Δημοσίου, προσυπογράφω το παρακάτω σχόλιο για το πρόγραμμα “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ”, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ”:

“Έχει δημοσιευθεί η πρόσκληση για τους δικαιούχους για την ένταξη στο πρόγραμμα «κατ’ οίκον φροντίδα» στο http://www.disabled.gr/lib/?p=47478 αλλά ας μην περιμένουμε τίποτα το ιδιαίτερο. Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται τέτοια προγράμματα για την «κατ’ οίκον φροντίδα, υποστήριξη, βοήθεια, νοσηλεία» που όμως δεν έχουν αποδώσει τίποτα στην υποστήριξη των ίδιων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από προσωπική βοήθεια από επαγγελματίες προσωπικούς βοηθούς. Αυτά τα προγράμματα συνήθως δημιουργούνται για να απορροφούνται κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια και να ανοίγουν θέσεις εργασίας σε ικανούς σωματικά. Αυτά τα προγράμματα μπορούν και λειτουργούν και χωρίς αποδέκτες με αναπηρίες. Εδώ το νέο κράτος μπόρεσε και λειτούργησε χωρίς πολίτες μόνο με πολιτικούς για τόσες δεκαετίες. Ένα πρόγραμμα τέτοιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς αποδέκτες;”

Σχεδόν βαριά ανάπηροι λαμβάνουν όλο και κάποιο πενιχρό επίδομα και αποκλείονται για το λόγο αυτό από το “Βοήθεια στο Σπίτι”. Επίσης, αν έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 7.800 ευρώ, πάλι αποκλείονται. Αν και ο σύζυγος έχει εισόδημα ετησίως 7.800 ευρώ και άνω, πάλι αποκλείονται. Μήπως να προμηθευόταν το υπουργείο υγείας εμβόλια θανάτου με λίγη κάνναβη μέσα, ώστε να πεθαίνουμε ευχάριστα; Ή να στελεχώσουμε τα υπουργεία με ξένους, κατά προτίμηση Γερμανούς, για να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα λιγοστά κονδύλια; Συγχωρείστε μου την ειρωνεία, αλλά δεν νομίζετε ότι πρέπει, επιτέλους, οι ανάπηροι ως δικαιούχοι να είναι και οι πραγματικά ωφελούμενοι; Προσωπικά,  όπως και άλλοι διασωληνωμένοι μακροχρόνια ασθενείς, μόνο για στοιχειώδη 24ωρη νοσηλευτική φροντίδα, χρειαζόμαστε 3.000 ευρώ, περίπου, μηνιαίως. Αν αποκλείει το πρόγραμμα εμάς, τότε ως κοινωνία πιάσαμε πάτο και δεν το έχουμε αντιληφθεί. Ευχής έργον οι παρεμβάσεις σας, για επανεξέταση των όρων συμμετοχής δικαιούχων στο πρόγραμμα . Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος…

Με εκτίμηση που καθημερινα λιγοστεύει,

Kαθολική (Κική) Τσακίρη

Αρχίπολη, Ρόδος

Published by

Κική Τσακίρη

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, Τμήμα Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών – Διπλωματούχος Οικονομολόγος. Εργάστηκα στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δ/νση Περιβάλλοντος. Σήμερα ζω τελείως ανάπηρη, με τραχειοτομή διασωληνωμένη, επικοινωνώ γράφοντας με τα μάτια μέσω ενός μηχανήματος που αγόρασα με λεφτά φίλων και συναδέλφων. Η ευημερία των ανθρώπων όταν προϋποθέτει την ανθρώπινη εξαθλίωση – να το πω λαικά, μόλις έμαθα τον γάιδαρο μου να μην τρώει αυτός ψόφησε – οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια και ξεφτιλίζει τον άνθρωπο.
Prev Ομορφιά από υλικά της φύσης και το Μποτέ της Ευταλίας
Next Η λεπτομέρεια του έτους