Βλαντιμίρ Πούτιν: O ηγέτης αλλά και «Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο», του Γιώργου Γαβριηλίδη

Ένας Ρώσος μεγιστάνας βρίσκεται νεκρός στη μπανιέρα της υπερπολυτελούς έπαυλης του στο Λονδίνο. Το Κρεμλίνο προτείνει ένα νέο νόμο για την απευθείας επιλογή των κυβερνητών των Ρωσικών Περιφερειών από το Ρώσο Πρόεδρο. Κλιμάκια από τα υπουργεία Ενέργειας Κίνας-Ρωσίας συναντιούνται με άκρα μυστικότητα και συζητάνε νέες εμπορικές συμφωνίες που θα βασίζονται στην παροχή από πλευράς Ρωσίας, μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου και πετρελαίου με συγκεκριμένα οικονομικά ανταλλάγματα. Το οικονομικό καταφύγιο ρωσικών κεφαλαίων στο ανατολικό άκρο της Μεσογείου απειλείται με χρεοκοπία και αναγκάζεται να συνθηκολογήσει με Ευρωπαίους τεχνοκράτες και πολιτικούς, υπογράφοντας ένα οδυνηρό μνημόνιο, το οποίο εκτός των άλλων, περιλαμβάνει δήμευση μέρους των κεφαλαίων αυτών.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελέσουν εισαγωγή σε ένα εξαιρετικό κατασκοπικό best seller με τρομερή πλοκή, πανέμορφες τοποθεσίες, μπόλικη ίντριγκα και ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Παρόλα αυτά πρόκειται για μια αδρή περιγραφή μιας πραγματικότητας που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη γεωπολιτική κατάσταση στο πλανήτη μας και έχει ως αδιαφιλονίκητο πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το βιογράφημα της Masha Gessen για τον σύγχρονο «τσάρο» της Ρωσίας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση για τη ζωή αυτής της εξαιρετικά αμφιλεγόμενης προσωπικότητας και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ζωής του. Γίνεται αναφορά για τα σχετικά φτωχικά παιδικά του χρόνια στα οποία όμως είχε πρόσβαση σε αγαθά λόγω της φύσης της δουλειάς του πατέρα του (κυβερνητικός υπάλληλος), για την ενασχόληση του με τη κατασκοπία και τη μάλλον ανιαρή θητεία του ως κατάσκοπος στην Ανατολική Γερμανία, για την εμπλοκή του με το δήμο της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα για την κάθοδο του στη Μόσχα και στη ρωσική Δούμα όπου έγινε έμπιστος άνθρωπος του Γέλτσιν.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην προώθηση του Πούτιν ως προεδρικού υποψηφίου με τη λογική μάλλον του μελλοντικού «αχυρανθρώπου» το 1999, στην επιτυχημένη εκλογή του, στη αναπάντεχη συμπάθεια και υποστήριξη που βρήκε από τη Δύση σε εκείνα τα πρώτα του βήματα, ως νέος μεταρρυθμιστής ηγέτης της Ρωσίας, αλλά και στις πρώτες ενέργειες που έλαβε ως Πρόεδρος, δείχνοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι ήταν μια πολιτική φιγούρα με εκτόπισμα και κότσια που είχε έρθει για να μείνει και με τον οποίον όποιος τα έβαζε θα το πλήρωνε πολύ ακριβά.

Η Gessen ολοκληρώνει το βιογράφημα της με τις παρασκηνιακές και μη, ενέργειες, στις οποίες προέβει ο Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης κρίσης που αναγκάστηκε να διαχειριστεί (βύθιση του υποβρυχίου Κούρσκ), κατά τη διάρκεια του πολέμου της Τσετσενίας και των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Πετρούπολη και Μπεσλάν, όπως επίσης και στα πλαίσια των συγκρούσεων που είχε με πολιτικούς αντιπάλους και με τον ανεξάρτητο Τύπο(νοθεία σε εκλογικές διαδικασίες, συκοφάντηση του σκακιστή Κασπάροφ που είχε προεδρικές βλέψεις, δολοφονίες δημοσιογράφων κα.).

Οι πληροφορίες και οι απόψεις της συγγραφέως βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία η ίδια βίωσε, ως ανεξάρτητη ρεπόρτερ, τα τελευταία είκοσι χρόνια στη Ρωσία, καθώς και στις επαφές που είχε με προσωπικότητες του επιχειρηματικού αλλά και του δημοσιογραφικού κόσμου. Σε πολλά σημεία καταφέρνει να κρατήσει μια ψύχραιμη και αντικειμενική ματιά πάνω στα γεγονότα, άλλες φορές όμως το συναίσθημα και το θυμικό επισκιάζουν την κρίση της και προβαίνει σε λογικά άλματα και υποθέσεις οι οποίες είναι αρκετά αμφιλεγόμενες.

Γενικότερα σκιαγραφεί το προφίλ ενός δικτάτορα-Πούτιν, ο οποίος συνηθίζει να λύνει τις διαφορές του, με το σκεπτικό του «τραμπούκου της γειτονιάς», χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξία της ανθρώπινης ζωής, ή της τήρησης του Συντάγματος, ή της ίσης μεταχείρισης της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ( πολλοί από τους ολιγάρχες που τον βοήθησαν στα πρώτα του βήματα είναι είτε νεκροί είτε στη φυλακή ενώ άλλοι χαίρουν της ιδιαίτερης εκτίμησης του, είναι πρόεδροι μεγάλων εταιριών, ποδοσφαιρικών ομάδων κτλ).

Σε κάθε περίπτωση η Gessen θεωρεί πως ο Πούτιν παρασέρνει τη Ρωσία σε ένα πολύ σκοτεινό μέλλον, στο οποίο η ελευθεριότητα του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελούν απλώς αφηρημένες έννοιες, σε μια ανασύσταση δηλαδή του Σοβιετικού μοντέλου διακυβέρνησης που είχε ως κύριο μέσο επιβολής του στις μάζες  τον απόλυτο φόβο.

Αντί επιλόγου, το βιογράφημα «Βλάντιμιρ Πούτιν: Ο άνθρωπος δίχως πρόσωπο» αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον και επίκαιρο ανάγνωσμα για μια πολιτική προσωπικότητα, που θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στο παγκόσμιο πολιτικό στερέωμα και που μελλοντικές αποφάσεις του, είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν άμεσα τις λεπτές ισορροπίες που υφίστανται, μεταξύ «φίλων και εχθρών», στη Μεσόγειο και όχι μόνο…

Published by

Γιώργος Γαβριηλίδης

Prev 2000 χρόνια μετά... όλα μοιάζουν ίδια, της Κικής Τσακίρη
Next Η γεύση της εκδίκησης, με τον Κόλιν Φάρελ