Βιβλιοπροτάσεις από την Γλυκερία Μπασδέκη και τον Γιάννη Σμυρλή, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

5600346504_e607f30e8d_z

Γνωστοί συγγραφείς μας προτείνουν αγαπημένα τους βιβλία. Το καθένα είναι μια ευκαιρία για ένα ταξίδι του νου, δίχως κανένα απολύτως όριο. Κολοσσοί της παγκόσμιας λογοτεχνίας υπόσχονται ταξίδια πέρα από κάθε φαντασία και προσδοκία. Βιβλία που μπορούν να συγκλονίσουν και να ταράξουν τον κόσμο μας. Λέξεις που μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας προνομιούχους εάν τις έχουμε διαβάσει.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ/ just the three of us
Αυτά τα τρία. Με τη διαδικασία του επείγοντος – απειλώντας αγουροξυπνημένους βιβλιοπώλες ή τάζοντας πανωπροίκια. Το θέμα είναι να αποκτηθούν. Γιατί μερικά βιβλία απλά υποκρίνονται τα βιβλία – στην πραγματικότητα είναι μυστικοί πλανήτες.

Τζ. Ντ. Σάλιντζερ /O φύλακας στη σίκαλη
Κάποιος να τα φυλάει , να μην πέσουν στο γκρεμό τα καημένα τα παιδάκια. Πότε o Χόλντεν και πότε το Φοιβάκι του. Κωλοτσάντες, κωλοσχολείο, κωλοτηλέφωνα, κωλοζωή και τα ρέστα. Κανείς ποτέ δεν κατάφερε να ραγίσει την καρδιά μου όπως ο παλιόφιλος ο Χόλντεν Κώλφηλντ, ο κάλπης, ο μπασταρδάκος, ο θεομόναχος.
Ο παλιοτυχερός που τον άπλωσε στη γλώσσα μου η Τζένη Μαστοράκη.

Ερση Σωτηροπούλου/ Η φάρσα
Εξωγήινοι, χαρτορίχτρες, Εαμοβούλγαροι, Ζιζίκες Καυταντζόγλου, Αρτεμησίες Απανταχού και κόκκινοι Χμερ στο πιο ιδιότυπο αντάρτικο πόλεων. Ρένα και Τίτι γαζώνουν την ηλιθιότητα με όπλο το ακουστικό της τηλεφωνικής τους συσκευής.
Είναι δύσκολο να ζήσεις χωρίς τη φάρσα της Σωτηροπούλου σ’ αυτό το ανόητο και θλιβερό σύμπαν.

Φίλιπ Ντικ /Το ηλεκτρικό πρόβατο
Ποιός είναι αληθινός και ποιός ψεύτικος ; ΄Ενας ερειπωμένος κόσμος, ρέπλικες, ηλεκτρικά πρόβατα και τσακισμένες επιθυμίες. Ο Ρικ, η Ρέητσελ, κανένας Θεός και η πιο θλιμμένη ερωτική ιστορία επιστημονικής φαντασίας.
Αν μείνει κάτι σ’ αυτή την ερημιά των σωμάτων θα ακούει στο όνομα Δικαιωματική Γαλήνη.

SONY DSCΗ Γλυκερία Μπασδέκη γεννήθηκε στη Λάρισα το 1969 και ζει στην Ξάνθη. Σπούδασε Ιστορία και Ελληνική Φιλολογία. Εργάζεται ως Φιλόλογος στη Δημόσια εκπαίδευση.΄Εχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ Ν’ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΙΚΡΕΣ (Πλέθρον,1989) και ΣΥΡΕ ΚΑΛΕ ΤΗΝ ΑΛΥΣΟΝ (Ενδυμίων,2012). Διηγήματά της συμπεριλαμβάνονται σε συλλογικές εκδόσεις. Διατηρεί το blog CRYING GAME (lifo.gr) και αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο. ‘Εχει μεταγράψει θεατρικά την κινηματογραφική ΣΤΕΛΛΑ για τη bijouxdekant και το ‘Ιδρυμα Κακογιάννη. (ΣΤΕΛΛΑ travel-η γη της απαγγελίας).

Γιάννης Σμυρλής
Τρία βιβλία που εγώ μνημονεύω ως σημαντικά είναι:

Fernando Pessoa, Το βιβλίο της ανησυχίας
Ίσως από τα βαθύτερα και πιο σημαντικά βιβλία αναζήτησης του εσωτερικού εαυτού.

Fyodor Dostoyevsky, Το υπόγειο
Ένα υποδειγματικό ψυχογράφημα από τον μάστερ του είδους.

Ludwig Wittgenstein, Tractatus Logico-Philosophicus
Από τα πιο ουσιαστικά και καθοριστικά βιβλία φιλοσοφικής σκέψης.

644492_10200673039727774_373502748_nΟ Γιάννης Σμυρλής γεννήθηκε το 1981 στην Αθήνα. Εργάζεται ως μηχανικός λογισμικού. Είναι συγγραφέας της ποιητικής συλλογής «Κονσέρτο για σιωπή».

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Τι θα κάνεις με την Λίντα, Βαγγέλη; του Νίκου Χατζηκάλφα
Next Τι θα γράφατε για τον Έρωτα στα Χρόνια της Κρίσης;