Βιβλιοκριτική: Ρόμπερτ Σνάιντερ, ο αδερφός του ύπνου, της Χάρις Κόντου

Εκεί που η Λογοτεχνία συναντά τη μουσική, εκεί που η μουσική γεννά το θαύμα, εκεί που το μεταφυσικό ενσαρκώνεται σε “φύση” και ο χρόνος γυρίζει πολύ πίσω, εκεί που ο Έρωτας ξεπερνά τον Θάνατο, γεννιέται “ο αδελφός του ύπνου”. Σε ένα μικρό χωριό της Αυστρίας του 1800, ο πεντάχρονος Ελίας Αλντερ βιώνει ένα “θαύμα φρικτό” καθώς η μουσική τον κατακλύζει και του αποκαλύπτεται, σε μια εποχή χωρικών και αγροίκων, και τον χρίζει φωτεινή εξαίρεση μέσα σε έναν άθλιο και δύσοσμο κανόνα. Χωρίς ίχνος εωσφορικότητας, το υπερφυσικό αγόρι συνθλίβεται από το ίδιο του το χάρισμα και παραδίδεται στα χέρια του θανάτου την ίδια στιγμή που ο πόθος του για την εξαδέλφη του Έλσμπετ κορυφώνεται και ταυτόχρονα ματαιώνεται. Μόλις στα 22 του χρόνια, κουβαλώντας με άχθος το “θαύμα” της ακοής του, “ιδεώδης εν τη λύπη του”, εγκαταλείπει την μεγαλοφυΐα του και επιστρέφει στη μήτρα της Αρχής του.

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο, μετά το «Άρωμα» του Πάτρικ Ζίσκιντ, και πριν το «Αυτός που διάβαζε την σκέψη» του Γκούντερ Γκρος, που πραγματεύεται τη μοίρα των “χαρισματικών” παιδιών με ένα υπερφυσικό, σχεδόν μεταφυσικό, χάρισμα, αυτό της απόλυτης ακοής ( Τα προηγούμενα δύο αναφέρονται στην όσφρηση και την σκέψη αντίστοιχα ). Με άξονα το στοιχείο της υπερβολής και του απόλυτου πάθους ο Ρόμπερτ Σνάιντερ, με σπουδές στην μουσική σύνθεση, την ιστορία της τέχνης και τη θεατρολογία, υφαίνει την ιστορία του στον μυθιστορηματικό καμβά με μεγάλη δεξιοτεχνία και μεταφέρει τον αναγνώστη στον παλμό της μεταφυσικής εμπειρίας .

flust.gr-βιβλίο

Published by

Χάρις Κόντου

Η Χάρις Κόντου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα το παιδικό βιβλίο και το παιδαγωγικό υλικό. Αρθρογραφεί κατά διαστήματα στον εντόπιο περιοδικό τύπο και έχει βραβευθεί για τη συγγραφή παιδικού παραμυθιού από την Ε.Λ.Β.Ε. ( Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος). Ασχολείται με τη μελοποίηση και τη μουσική καθώς και με την επιμέλεια κειμένων. Εργάζεται σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, είναι μητέρα δύο αγοριών και ζει στη Ρόδο.
Prev Αστρολογικές προβλέψεις | 8 έως 14 Σεπτεμβρίου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό
Next Διάσημες εταιρείες της μόδας ανακαλύπτουν την τεχνολογία