Βιβλίο αποριών για μικρούς και μεγάλους, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Σας έχει συμβεί ποτέ να βρεθείτε αντιμέτωποι με τις ακατάσχετες και φαινομενικά απλές ερωτήσεις που κάνουν αυθόρμητα τα μικρά παιδιά, κάθε που βλέπουν κάτι παράξενο μπροστά τους;

Ιδίως οι γονείς, μπορούν να καταλάβουν, πιστεύω, απόλυτα τι εννοώ. Μα και όλοι όσοι έχουν μικρά αδερφάκια, ξαδερφάκια, ανίψια και γενικώς έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά. Έχετε νιώσει αυτό το συναίσθημα απορίας, καθώς ακούτε μια ερώτηση, την απάντηση της οποίας θεωρείτε αυτονόητη, όμως παρόλα αυτά, όταν πάτε να απαντήσετε, δεν ξέρετε ακριβώς πώς να εκφράσετε την απάντησή σας; Και γιατί; Μα φυσικά, γιατί θεωρείτε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σας ρωτήσουν ποτέ «Γιατί φτερνιζόμαστε;» ή «Γιατί οι σκύλοι γαβγίζουν» πόσο μάλλον «Γιατί οι ελέφαντες έχουν τόσο μεγάλα αυτιά;». Μη φοβού όμως γονέα, θεία, θείε που θα βρεθείς στο έλεος των παιδικών ερωτήσεων. Τα βιβλία δίνουν τη λύση!

Προσπαθώντας να ανακαινίσω το δωμάτιό μου και να καθαρίσω την βιβλιοθήκη μου, έπεσα πάνω σε ένα βιβλίο, που από τότε που μου το έκαναν δώρο –θα ήμουν πρώτη ή Δευτέρα γυμνασίου- δεν το είχα πετύχει ξανά. Δεν ξέρω καν εάν μπορείτε να το βρείτε στο εμπόριο, καθώς ο εκδοτικός οίκος «Ελληνικά Γράμματα» έχει εδώ και καιρό κλείσει, όμως εάν το ψάξετε και το βρείτε, κυριολεκτικά θα σωθείτε! Ο τίτλος αυτού, «Πώς και Γιατί; Πλανήτης Γη» http://www.biblionet.gr/book/88592 Η ιδέα του βιβλίου, της Kathy Wolland, είναι απλή. Μέσα στις 300 και κάτι σελίδες του, παραθέτει διάφορες ερωτήσεις και με μία απίστευτη εικονογράφηση από την Debra Solomon δίνονται εύκολα και κατανοητά οι απαντήσεις στις απορίες.

Το βιβλίο εμπεριέχει ερωτήσεις που αφορούν τον πλανήτη Γη, το ζωικό βασίλειο, το σώμα μας αλλά και διάφορα τεχνολογικά θέματα. Βέβαια, μιας και εκδόθηκε το 2004, δεν θα βρείτε μέσα ερωταπαντήσεις που να αφορούν το soundcloud, το youtube, ή το facebook, αλλά πώς λειτουργεί η φωτογραφική μηχανή, πώς φτιάχνεται το χαρτί, πώς πετούν τα αεροπλάνα κλπ. Υπάρχει και μία ερώτηση που αφορά το πώς παίζει μουσική ένα CD, την οποία διαβάζοντάς την, δεν μπόρεσα να κρύψω ένα γέλιο για το πόσο συλλεκτική θα είναι σε μερικές δεκαετίες. Είναι σαν να ρωτήσει εμένα –γεννηθείσα την δεκαετία του ’90- κάποιος τι είναι το επιδιασκόπιο. Βέβαια, ας μην λέω μεγάλα λόγια. Το βινίλιο που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούταν ξεπερασμένο, επανέρχεται σιγά σιγά.

Μου αρέσει απίστευτα να ανακαλύπτω τέτοια ξεχασμένα «κειμήλια» και ελπίζω να βοηθήσει πολλούς το εν λόγω βιβλιαράκι, όχι μόνο τους μικρούς, αλλά και τους μεγάλους. Ξεφυλλίζοντάς το, συνειδητοποίησα, πόσες απαντήσεις μου φαίνονταν αυτονόητες, κι όμως, δεν μπορούσα να τις απαντήσω. Βέβαια, πλεόν χαίρομαι που έμαθα γιατί δεν έχω ουρά, όπως πολλά ζώα, γιατί ανατριχιάζω και γιατί δεν σημαίνει πως θα μείνω φαλακρή κι ας μου πέφτουν 100 τρίχες την ημέρα. Από την άλλη όμως έχασα το ενδιαφέρον μου για το μυστήριο του Τριγώνου των Βερμούδων και νιώθω παράξενα συνειδητοποιώντας πως τα μακριά και απαλά μου μαλλιά καλύπτονται με κερατοειδή πετάλια όπως το ψάρι και είναι ταυτοχρόνως και σορός νεκρής πρωτεΐνης.

Καθετί που μαθαίνεις όμως, υποθέτω, καλό είναι. Καλή ανάγνωση και λύση των αποριών σας!

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Στην Ατζέντα: Θρησκευτική ανοχή, Ουκρανία και Εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ
Next Life All Day Bar: φιλοσοφία ζωής, της Εμμανουέλας Κόκκαλη