Βασικοί κανόνες για αναλλοίωτα τρόφιμα, της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Υπάρχουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, εάν αποθηκεύουμε τα τρόφιμα με σωστό τρόπο. Επιπλέον, αποφεύγουμε τη δημιουργία σαλμονέλας και άλλων βλαβερών οργανισμών. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και διατηρούμε την ποιότητα και την γεύση αναλλοίωτη με τους παρακάτω τρόπους:

 Βάλτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας στους 4 βαθμούς κελσίου και του καταψύκτη στους μείον 16 βαθμούς κελσίου.
 Τοποθετήστε τα εναπομείναντα φαγητά σε ρηχά αεροστεγή τάπερ.
 Αποψύξτε τα φαγητά σας 2 ώρες πριν το φαγητό ή αντίστοιχα ψύξτε τα 2 ώρες μετά το μαγείρεμα τους. Ποτέ δεν καταψύχουμε ζεστά ή χλιαρά φαγητά. Και στις δυο περιπτώσεις τα αφήνουμε πρώτα να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
 Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες αποθήκευσης όπου θα αναγράφετε την ημερομηνία αγοράς ή άλλες χρήσιμες πληροφορίες για το προϊόν που ψύχετε.
 Μην μπερδεύετε φρούτα και λαχανικά και μην τα στριμώχνετε στο ψυγείο σας. Ξεχωρίστε τα χαλασμένα φρούτα ή λαχανικά και πετάξτε τα, αλλιώς θα αρχίζουν να σαπίζουν και τα τριγύρω.
 Όταν θέλετε να αποψύξετε κιμά ή άλλα νωπά κρέατα ή ψάρια, τα αφήνετε να ξεπαγώσουν φυσιολογικά στην συντήρηση και όχι εκτός ψυγείου κατευθείαν στον πάγκο της κουζίνας. Δημιουργούνται στην επιφάνεια τους μικροοργανισμοί που κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία.
 Προστατεύεστε τα ευπαθή προϊόντα και τοποθετείστε τα στο χαμηλό ράφι μιας και στα περισσότερα ψυγεία πια, υπάρχει μια κλιμακωτή αλλαγή στη θερμοκρασία. Όσο ανεβαίνουμε τα ράφια τόσο πιο ψυχρά είναι.
 Γενικότερα βάλτε μια τάξη μέσα στο ψυγείο σας και διαχωρίστε τα προϊόντα ανάλογα το είδος τους.
 Ο καλύτερος και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος να απολυμάνετε και ταυτόχρονα να καθαρίσετε το εσωτερικό του ψυγείου σας (συμπεριλαμβανομένου τα συρτάρια, τις σχάρες κτλ.) είναι ζεστό νερό με ξύδι σε αναλογία 3/1. Δεν μυρίζει, μην φοβάστε!

Published by

Ευαγγελία Ζευκιλή

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης .Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας και παρακολούθησης πολλών περιστατικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της «ελαφριά ζωή», που την ονόμασε –πως αλλιώς-Light Life, η οποία σήμερα μετρά 5 χρόνια ζωής, και η Ευαγγελία –πλέον- 18 χρόνια εμπειρίας . Πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Μεταβολικού Ελέγχου ( www.lightlife.gr ) ένα ιδιαίτερο project, που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη, κέφι και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Prev Πολεμώντας τον τρόμο: η ΕΕ στοχεύει την Οδηγία για τα όπλα
Next Ένα Γούρι για το 2016 με έμπνευση