Ας εστιάσουμε σε όσα έχουμε ήδη στη ζωή μας, της Φλώρας Χατζημανώλη

7993760697_e749b816db_z

Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε σε μια πινακοθήκη και καθώς προχωράμε και θαυμάζουμε τους πίνακες, παρατηρούμε κάποια στιγμή ένα μεγάλο κενό χώρο ανάμεσα σε δύο πίνακες: τόσο μεγάλο που θα χωρούσε άνετα ακόμη έναν πίνακα.

Η αλήθεια είναι πως θα μας φανεί παράξενο και οι περισσότεροι από εμάς θα σταθούμε στον κενό χώρο, σχολιάζοντας “γιατί εδώ δεν υπάρχει κάτι;” ή “πόσο περίεργο είναι”. Μπορεί να συμβεί ακόμη και να κρατήσουμε αυτή την σκηνή του κενού χώρου ως την “πρωταρχική” ανάμνηση από την επίσκεψη μας στην πινακοθήκη και να εστιάσουμε σε αυτό που δεν είδαμε εκεί, σε αυτόν τον κενό χώρο.

Κι όμως, ακόμη κι αν υπήρχε μια τέτοια “διακόσμηση” σε μια πινακοθήκη, και πάλι η συγκεκριμένη πινακοθήκη θα περιείχε ένα εκατομμύριο πίνακες να δούμε και να θαυμάσουμε. Δεν είναι κρίμα αν “κρατούσαμε” μόνο αυτό που δεν είδαμε σε εκείνην;

Κάπως, έτσι συμβαίνει και στη ζωή μας. Έχουμε τόσο “ωραίους πίνακες” να δούμε και να θαυμάσουμε, τόσο “όμορφες εικόνες” και πράγματα να χαρούμε κι όμως εμείς μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό που αναμέναμε και θελήσαμε να έχουμε και τελικά δεν αποκτήσαμε. Μένουμε προσκολλημένοι σε αυτό που έτσι ή αλλιώς, δίκαια ή άδικα δεν έχουμε και ξεχνάμε να χαρούμε, να θαυμάσουμε και να απολαύσουμε αυτά που έχουμε ήδη. Μάλιστα, φτάνουμε στο σημείο να θεωρούμε τα τελευταία αυτονόητα, νομίζοντας πως δεν έχουμε κάτι ξεχωριστό ή όμορφο στη ζωή μας. Όμως, είναι έτσι; Έχουν όλοι οι άνθρωποι όσα έχουμε εμείς βρει;

Ας μην σκεφτόμαστε περίπλοκα. Εξάλλου, δεν αναφέρομαι σε μεγάλα κατορθώματα ή αποκτήματα, αλλά σε πιο ουσιαστικά πράγματα: μικρά, απλά και ανθρώπινα. Για παράδειγμα, έχουμε την υγεία μας; Έχουμε τα χέρια και τα πόδια μας; Τα μάτια και τα αυτιά μας; Έχουμε το μυαλό μας γερό; Έχουμε κάποιον- έστω και έναν να μας αγαπάει και να μας νοιάζεται; Έχουμε έναν άνθρωπο να νοιαζόμαστε και εμείς; Έχουμε στέγη και τροφή; Έχουμε κάτι- μια εργασία ή μια απασχόληση- που να μας βοηθάει να νιώθουμε χρήσιμοι; Έχουμε όνειρα; Έχουμε φαντασία;

Αν έχουμε κάτι- έστω και ένα- από όλα αυτά, τότε ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να εστιάζουμε μόνο στον κενό χώρο της “πινακοθήκης” μας και να στρέψουμε το βλέμμα μας προς τις πίνακες που ήδη υπάρχουν σε αυτήν.

Δεν λέω- είναι σημαντικό να προσπαθούμε να γεμίσουμε τον κενό μας χώρο: να ψάχνουμε αυτό που χρειαζόμαστε και αυτό που μας δίνει νόημα και δεν προτείνω σε καμία περίπτωση να σταματήσουμε αυτή την εξερεύνηση. Ωστόσο, είναι καλό παράλληλα να εστιάσουμε και σε πράγματα που έχουμε ήδη στη ζωή μας, αντλώντας ευχαρίστηση από αυτά.

Είναι καλό να πούμε “ευχαριστώ” σε όσους μας βοήθησαν να τα αποκτήσουμε: τους γονείς μας, τους φίλους μας, τα παιδιά μας, τον σύντροφο μας, τον εργοδότη μας, εμάς τους ίδιους. Είναι καλό να αρχίσουμε να ανακαλύπτουμε, να φωτογραφίζουμε και να ευγνωμονούμε τις ωραίες εικόνες που συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας. Προτείνω να το κάνουμε, έστω και σαν πείραμα, έστω και για μία μόλις μέρα. Γρήγορα, θα αντιληφθούμε πόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν στη ζωή: μια βόλτα στη φύση, το ανθρώπινο άγγιγμα και η επαφή, η επαφή με τα ζώα, ο ήλιος, τα αστέρια, τα σύννεφα, η βροχή, το χαμόγελο των μικρών παιδιών, το χαμόγελο όλων των ανθρώπων, το ζεστό μαγειρεμένο φαγητό, το καλοστρωμένο κρεβάτι, οι δημιουργίες των ανθρώπων: ζωγραφιές, ποιήματα, βιβλία, κοσμήματα, κεριά, οτιδήποτε προκύπτει από την φαντασία μας και τόσα πολλά άλλα που περιμένουν την δική μας ανακάλυψη Εξάλλου, με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε και να βρούμε ευκολότερα τον πίνακα που ταιριάζει στον κενό χώρο της “πινακοθήκης” μας.

Ας αλλάξουμε, λοιπόν, οπτική και ας εστιάσουμε σε όσα έχουμε ήδη στη ζωή μας!

Επισκεφτείτε το ιστολόγιο της Φλώρας Χατζημανώλη Εξέλιξη & Ψυχοθεραπεία

profile

Published by

Φλώρα Χατζημανώλη

Γεννήθηκε μεγάλωσε ζει και εργάζεται (ιδιωτικά) στη Ρόδο. Σπούδασε Ψυχολογία στη Φιλοσοφική Αθηνών και αργότερα ειδικεύτηκε στο Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας, το οποίο υποστηρίζει πως δεν είναι τόσο τα γεγονότα που μας ταράζουν στη ζωή μας, όσο οι σκέψεις μας που γεννιούνται από αυτά τα γεγονότα (Επίκτητος). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επιμόρφωσης κι άλλων κατευθύνσεων (Συστημική Θεραπεία, Θεραπεία Gestalt και Θεραπείες Μέσω Τέχνης: (παιγνιοθεραπεία,δραματοθεραπεία).
Prev Ο Φλεβάρης… κάποτε, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Αστρολογικές προβλέψεις | 3 ως 9 Φεβρουαρίου 2014, από τον Πέρρη Κρητικό