Από την ανεργία ξύγκι, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

8251032677_2c44916169

Ένας μύθος λέει ότι αν ρίξεις έναν βάτραχο μέσα σε ένα δοχείο με καυτό νερό, θα αντιδράσει αμέσως και θα πηδήξει έξω από το δοχείο. Αν όμως τον βάλεις μέσα σε δοχείο με κρύο νερό, και μετά βάλεις το δοχείο πάνω σε σιγανή φωτιά, ο βάτραχος θα υπομείνει την σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας του νερού και θα μείνει μέσα μέχρι να βράσει μαζί με το νερό. Αντί να προκαλέσω κάποιον να κυνηγήσει και να βασανίσει βατράχια, προσκαλώ οποιονδήποτε να παρατηρήσει την αναλογία σε αυτό που ζούμε αυτή την περίοδο.

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος εκπόνησε και δημοσίευσε μελέτη σύμφωνα με την οποία η ανεργία στην Ελλάδα θα φτάσει το 34% το 2016. Δεν κυνηγάμε πρωτιές, τις έχουμε ήδη… Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το ελληνικό εργατικό δυναμικό αριθμεί περίπου 4,5 εκατομμύρια. Το ρευστό πλαίσιο προσδιορισμού της ανεργίας σε συνδυασμό με τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας και της εποχικότητας μας επιτρέπουν να αντιστοιχούμε το 34% σε περίπου 2.000.000 ανέργους. Μέχρι τον Απρίλιο του 2013, η Ελληνική Στατιστική Αρχή μετρά 1.337.621 ανέργους, κατά ένα στρογγυλό «μύριο» αυξημένοι από τον Απρίλιο του 2008. Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομάδα των «οικονομικά μη ενεργών», η οποία αριθμεί 3.337.051 άτομα. Οικονομικά μη ενεργοί είναι εκείνοι που δεν έχουν και δεν αναζητούν εργασία.

Δυστυχώς, εν προκειμένω στους οικονομικά μη ενεργούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φτάνουν τα 2,7 εκ. και ανεβάζουν τον μη παραγωγικό πληθυσμό της χώρας στα 7,4 εκ. περίπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δημόσιο ανήκουν μόλις 450.000 για το 2013, για τους οποίους η δαπάνη δεν ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Ενώ, για 400.000 συνταξιούχους το 2009, δαπανήθηκαν 6,5 δις! Το ασφαλιστικό αποτελούσε μείζον πρόβλημα πολύ πριν η οικονομία περάσει σε ύφεση. Πλέον, κάθε μονάδα ανεργίας επιβαρύνει το ασφαλιστικό σύστημα με μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα με το πρόβλημα εισπραξιμότητας των φόρων, υπάρχει και το πρόβλημα εισπραξιμότητας ασφαλιστικών εισφορών, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να παραμείνουν τυπικοί στις υποχρεώσεις τους πολλοί εργαζόμενοι και εργοδότες. Το κράτος δεν καλύπτει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ιδιώτες, αλλά επιμένει σε πολιτικές που θα αυξήσουν περαιτέρω την ανεργία με γεωμετρική πρόοδο. Μπορούμε πλέον, με σχετική ασφάλεια, να ομιλούμε για μία ακόμα εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Αυτή, όμως, δεν θα διωχθεί γιατί είναι δημοκρατική. Μπροστά σε μια ρουλέτα με 36 νούμερα, η Ελλάδα έχει ποντάρει τα ρέστα της στο 37.

Ο τρέχων βασικός μισθός με κάνει να γελάω, γιατί θυμάμαι ότι η δική μου γενιά είχε απαξιωθεί κάποτε – αφελώς και βιαστικά όπως αποδείχθηκε – ως «γενιά των 700 ευρώ», και ο ΟΑΕΕ εξακολουθεί να μου ζητά δυο κατοστάρικα το μήνα… Με τί κουράγιο να αντιδράσω στις επικείμενες νέες περικοπές συντάξεων; Πού να βρω τη δύναμη να επαναστατήσω για την φορολόγηση που δεν διακρίνει οικονομικά ενεργούς και μη ενεργούς; Δεν ανησυχώ για την ανεργία το 2016… Ανησυχώ μήπως δεν έχει ξεσπάσει εμφύλιος μέχρι τότε. Φοβάμαι μη τυχόν είμαστε βατράχια και ο μύθος είναι αλήθεια.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Αστρολογικές προβλέψεις | 14-20 Οκτωβρίου 2013,από τον Πέρρη Κρητικό
Next Η πεζή πραγματικότητα, του Σπύρου Χαραλάμπους