Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: Επέτειος Βομβαρδισμού της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι

Στις 6 Αυγούστου 1945 αμερικανικά βομβαρδιστικά έριξαν την πρώτη ατομική βόμβα στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Λίγες μέρες αργότερα στις 9 Αυγούστου όμοια βόμβα έπληξε την πόλη Ναγκασάκι. Μέσα σε δύο μήνες τα θύματα στη Χιροσίμα έφθασαν τις 160000 και στο Ναγκασάκι περίπου 80000. Τα μισά θύματα πέθαναν την πρώτη μέρα.

@flickr.com 6510594747_c2411bb4b4_z

Επρόκειτο για μια εγκληματική πράξη αφού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από στρατιωτική σκοπιά. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε λήξει στην Ευρώπη και η Ιαπωνία είχε ουσιαστικά ηττηθεί και έδινε τις τελευταίες μάχες υποχώρησης. Επρόκειτο για βάρβαρη και ανήθικη πράξη δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι.

Σήμερα 69 χρόνια μετά η διάδοση των πυρηνικών όπλων αποτελεί ένα από τα πιο ακανθώδη διεθνή γεωπολιτικά ζητήματα. Οι ικανότητες καταστροφής των σύγχρονων πυρηνικών όπλων είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερες από εκείνες των βομβών του 1945.

Ήδη από την εποχή της βόμβας της Χιροσίμα ένα τεράστιο αντιπυρηνικό και αντιπολεμικό κίνημα αγκάλιασε όλους τους λαούς του κόσμου. Οι πόλεμοι που ξέσπασαν μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της γης αποτέλεσαν, μεταξύ άλλων, πεδία δοκιμών νέων όπλων. Θύματα είναι οι λαοί των χωρών που αποτελούν τα πεδία των μαχών. Πέρα από τη βόμβα νετρονίου που σκοτώνει ανθρώπους αλλά δεν καταστρέφει κτίρια, δοκιμάστηκαν βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου, τρομακτικά χημικά όπλα αλλά και επιθέσεις με βιολογικά όπλα.

Με διάφορες μορφές αλλά με σταθερότητα και αυξανόμενη ένταση, το παγκόσμιο αντιπυρηνικό κίνημα παραμένει ενεργό μέχρι σήμερα. Αγωνίζεται κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας αλλά και ενάντια σε όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά, χημικά, βιολογικά. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου φιλοδοξεί να αποτελέσει σταθερό μέρος του κινήματος αυτού.

Η χρήση όπλων απεμπλουτισμένου ουρανίου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τα δύο καταστροφικά δυστυχήματα στο Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα, οι σοβαρές ενδείξεις για βύθιση πυρηνικών καταλοίπων στη Μεσόγειο και οι εφιαλτικοί κίνδυνοι από την εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας που αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται επίσης στη Μεσόγειο, αποτελούν επαρκείς λόγους για να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά των όπλων μαζικής καταστροφής και της πυρηνικής ενέργειας με όποια μορφή και αν προωθείται αυτή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το Ισραήλ, τη στιγμή που εξαπολύει μία αναίσχυντη επίθεση κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, παραμένει το μοναδικό κράτος της ευρύτερης Μέσης Ανατολής που δεν λογοδοτεί και ούτε ελέγχεται από κανέναν για το “φημολογούμενο” πυρηνικό του οπλοστάσιο.

Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου καλεί όλες και όλους σε επαγρύπνηση και δράση για να μην έχουμε άλλες Χιροσίμες και Φουκουσίμες.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev WWF: Η Βουλή ψήφισε δασοκτόνο νόμο
Next Λαδώνοντας την επαγγελματική μηχανή για τους νέους της Ευρώπης