Ανθρώπινο δικαίωμα… η επιλογή, της Κικής Τσακίρη

Πρόσφατα έγινε χαμός στην Πάτρα από την έκκληση ενός πατέρα που ζητούσε απεγνωσμένα ένεση θανάτου για την κόρη του που πάσχει από ανίατη ασθένεια, επειδή δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας της. Τα τελευταία 2 χρόνια γίνομαι μάρτυρας της απόγνωσης ατόμων με αναπηρία που όχι μόνο δεν τους πληρώνει ο ΕΟΠΠΥ τα αναλώσιμα που χρειάζονται για να ζήσουν, αλλά δεν παίρνουν και την πενιχρή σύνταξη τους, λόγω του ΚΕΠΑ που οι πιστοποιήσεις αναπηρίας, έχουν γίνει το γιοφύρι της Άρτας. O στρουθοκαμηλισμός της πολιτείας για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ευθανασία.

Δεν είναι υποκρισία να καταδικάζουν σε αργό θάνατο λόγω κρίσης, ανθρώπους που δεν είναι σε θέση μόνοι τους να κρατήσουν ούτε ένα ποτήρι νερό; Οπότε είναι εύλογη η επιθυμία ενός ήρεμου προγραμματισμένου θανάτου. Σε άλλες προηγμένες κοινωνίες, το δικαίωμα στην ευθανασία δεν περιέχει απόγνωση αλλά αγάπη και πάθος για ζωή.

Ο γνωστός Άγγλος συγγραφέας Terry Pratchett, ο οποίος φέρει μάλιστα τον τίτλο του Sir, πρότεινε τη δημιουργία δικαστηρίων που θα έχουν τη δικαιοδοσία να επιτρέπουν σε ασθενείς που πάσχουν από ανίατες ασθένειες να θέσουν τέλος στη ζωή τους με τη βοήθεια γιατρού.

Ο Pratchett πάσχει από τη νόσο Alzheimer και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να προσφύγει πρώτος σε τέτοια δικαστήρια, υπογραμμίζοντας ότι έχει φτάσει πραγματικά ο καιρός για να δημιουργηθεί το νομικό πλαίσιο σχετικά με την ευθανασία.

«Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω όποτε θέλω, τότε η κάθε μέρα που ζω θα άξιζε όσο ένα εκατομμύριο βιβλία. Εάν ήξερα ότι μπορώ να πεθάνω, θα ζούσα. Είναι δική μου η ζωή, δικός μου ο θάνατος, δική μου η επιλογή», δήλωσε ο γνωστός συγγραφέας σε ομιλία του με τίτλο «Σφίγγοντας το χέρι στο θάνατο».

«Φυσικά και δεν περιμένω να είναι όλοι οι γιατροί έτοιμοι να βοηθήσουν κάποιον να πεθάνει… Αλλά μου φαίνεται λογικό να στηριζόμαστε στην ιατρική επιστήμη, που εδώ και αιώνες μάς βοηθάει να ζούμε καλύτερα και περισσότερο, να μας βοηθήσει να πεθάνουμε σπίτι μας εν ειρήνη και περιστοιχισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους, χωρίς να χρειάζεται να περάσουμε μία μακρά παραμονή στην αίθουσα αναμονής του Θεού», πρόσθεσε ο συγγραφέας στην παρέμβασή του στο Βασιλικό Ιατρικό Κολλέγιο.

Published by

Κική Τσακίρη

Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Φρανκφούρτης, Τμήμα Οικονομικών Πολιτικών Επιστημών – Διπλωματούχος Οικονομολόγος. Εργάστηκα στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δ/νση Περιβάλλοντος. Σήμερα ζω τελείως ανάπηρη, με τραχειοτομή διασωληνωμένη, επικοινωνώ γράφοντας με τα μάτια μέσω ενός μηχανήματος που αγόρασα με λεφτά φίλων και συναδέλφων. Η ευημερία των ανθρώπων όταν προϋποθέτει την ανθρώπινη εξαθλίωση – να το πω λαικά, μόλις έμαθα τον γάιδαρο μου να μην τρώει αυτός ψόφησε – οδηγεί στην απόλυτη φτώχεια και ξεφτιλίζει τον άνθρωπο.
Prev Περασμένα μεγαλεία… σελίδες από την ένδοξη ιστορία της Ρόδου μας, επιμέλεια Σέβη Νικολάου
Next Charlie Watts: Η τζαζ συνιστώσα των Rolling Stones μιλάει για όλα