Ανάμεσα στις γραμμές του Προγραμματικού Πλαισίου της κυβέρνησης συνεργασίας, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

09c709ebcae2f00741cb9e6f7e11e9d1_XL

Κυκλοφόρησε το τελικό επικαιροποιημένο κείμενο της Προγραμματικής Συμφωνίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Κατά την δημοσίευση της πρώτης έκδοσης τον Ιούλιο του 2012, η φυσική περιέργεια για την δομή και το ύφος ενός τέτοιου κειμένου συνοδεύθηκε από περίσσεια κατανόηση για την ασάφειά του και το αμελητέο ειδικό βάρος του. Δυστυχώς, καμία από τις 12 σελίδες του νέου κειμένου δεν ξεφεύγει από αυτό το μοτίβο, καθώς ο τίτλος από μόνος του αποτελεί αντιπερισπασμό. Δεν πρόκειται περί προγραμματικού πλαισίου εν είδη καταστατικού λειτουργίας της κυβέρνησης συνεργασίας, πρόκειται περί διακήρυξης. Ουσιαστικά, είναι η διακήρυξη των αυτονόητων. Ουδόλως τυχαίως, στην πρώτη γραμμή της παραγράφου 1, το κείμενο χαρακτηρίζεται «διακήρυξη», και δεδομένης της ευρείας και στρατηγικής απόρριψης του αυτονόητου στις μέρες μας, πρόκειται για διακήρυξη των υποσχεθέντων.

Εμπλουτισμένη με στοιχεία προφορικού λόγου που φορτίζουν συναισθηματικά, όπως επαναλήψεις, επιθετικοί προσδιορισμοί, χρήση λέξεων-κλειδιών, προστακτικής έγκλισης και περιορισμένη χρήση μελλοντικού χρόνου στα ρήματα, μέσα από την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων αναδύεται μια γνώριμη εικόνα. Εύκολα κατά την ανάγνωση φαντάζεται κανείς τον Σαμαρά, ή τον Βενιζέλο, να «απαγγέλει» αυτό το κείμενο. Πάνω ψηλά σε κάποιο βήμα, μπροστά σε μια πλατεία γεμάτη κόσμο, με σημαίες και ντουντούκες και διάφορες άλλες γηπεδικές εκδηλώσεις ενός επίμονου και αναχρονιστικού πολιτικού πλαισίου, όπου ο πολίτης γίνεται μάρτυρας αλλεπάλληλων και απέλπιδων προσπαθειών να αποκτήσουν επιτέλους νόημα οι λέξεις.
Συνοπτικά, η προγραμματική συμφωνία επικεντρώνεται στην πολιτική ευθύνη και την κοινωνική συναίνεση γύρω από το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, στην ανάπτυξη μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικότητας, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και το δίκαιο εθνικό φορολογικό σύστημα που αυτή θα επιτρέψει. Κάπου εκεί ανάμεσα γίνονται αποσπασματικές αναφορές σε Υγεία, Παιδεία και Ασφάλεια, αλλά ενόψει πραγματολογικών συμφραζομένων διαβάζονται σαν «… κάποια στιγμή(!) θα τηρήσουμε το Σύνταγμα». Χωρίς ιδιαίτερη εμπάθεια, θα ήταν δημιουργικό και κωμικά παραγωγικό, αν και πολιτικά μη εποικοδομητικό, να τοποθετήσω μια επικεφαλίδα-σχόλιο δίπλα σε κάθε παράγραφο του κειμένου. Παρότι κωμικό, θα ήταν σύμφωνο με το ύφος και την δομή του κειμένου, αφού βρίθει γενικοτήτων και αοριστολογιών και δεν γράφτηκε για να διασαφηνίσει τους όρους και τη σκοποθεσία της κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά για να προκαλέσει τις εντυπώσεις των μη πολιτικών που θα το διαβάσουν.

Η επικαιροποιημένη συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συγκινεί και δεν μπορεί να είναι λειτουργική είτε ως καταστατική συμφωνία, είτε ως έκθεση σκοπών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι το κείμενο είναι άνευ σκοπιμότητας. Η τελευταία επίσκεψη της Τρόικα είχε τα προβλεπόμενα και μη επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ ο δήθεν κεραυνός εν αιθρία του δημοσιονομικού κενού και της ανάγκης για επιπλέον μέτρα έφερε την κυβέρνηση στην αμήχανη θέση να πρέπει να δείξει ότι διαπραγματεύεται σκληρά. Πρακτικά, μόνο στο εσωτερικό υπάρχει η πιθανότητα να εκληφθεί το εν λόγω κείμενο ως εγγυητής της πολιτικής σταθερότητας, και άρα ως ανάσχεση στις έξωθεν οδηγίες. Γενικά, ηχεί βαρύγδουπα το μελάνι που πέφτει στο χαρτί, ειδικά σε σχήμα υπογραφής. Δεν έχουμε παρά να συγκρίνουμε τον γδούπο της υπογραφής του προγραμματικού πλαισίου με εκείνο της υπογραφής του Μνημονίου.

Μπορείτε να διαβάσετε το προγραμματικό πλαίσιο εδώ

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Ένα τυρί – δύο γεύσεις, της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Πού και πώς έκαναν διακοπές οι Έλληνες