Ακόμα καταζητείται ο δολοφόνος της υπηρετριούλας; του Βαγγέλη Γεωργίου

O γιός του Καρόλου Ντίκενς, Χένρυ Φίλντινγκ Ντίκενς, έπρεπε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη υπόθεση στην εισαγγελική του καριέρα. Ενώπιον του ίδιου, του δικαστηρίου και των 12 ενόρκων ήταν ο κατηγορούμενος Ουίλιαμ, ένας 35χρονος διευθυντής χορωδίας και part time δασκαλάκος στην ήσυχη κοινωνία του χωριού Πίζενχωλ κάπου στην ανατολική Αγγλία.

flust.gr-ιστορία

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Ουίλιαμ αντιμετώπιζε τον κίνδυνο να κρεμαστεί για τον φόνο της 1ης Ιουνίου του 1902 στο Providence House… μανία και αυτοί οι εγγλέζοι να βαφτίζουν τα σπίτια τους. Τέλος πάντων, το Πίζενχωλ δεν ήταν συνηθισμένο σε φόνους και σε εγκληματικότητα. Άντε κάνα κουτσομπολιό και κανένα παράνομο πήδημα του μπαρμπέρη με την γυναίκα του φούρναρη.

Όταν όμως τα τζιμάνια της αγγλικής αστυνομίας βρήκαν την 23χρονη υπηρέτρια Ρόουζ μισόγυμνη, μισοκαμένη, με μαχαιρωμένο στήθος και σκισμένο τον λαιμό από το ένα αυτί στο άλλο, η ήσυχη κοινωνία έγινε πρωτοσέλιδο στην μετα-βικτωριανή Αγγλία. Οι γιατροί που εξέτασαν το πτώμα αποφάνθηκαν ότι ο φόνος έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ το θύμα δεν ήταν ένα αλλά δύο αφού η νεαρή και ανύπαντρη υπηρέτρια είχε στην κοιλιά της έναν μπόμπιρα 6 μηνών…

Ανάμεσα στα γράμματα της κοπέλας η αστυνομία βρήκε και ένα ενός μορφονιού που έγραφε για την ώρα και το σημείο συνάντησης με την μικρά. Ο γραφικός χαρακτήρας ταίριαζε με αυτόν του δασκαλάκου Ουίλιαμ ενώ το σίγουρο είναι ότι ο παντρεμένος Ουίλιαμ «έπνιγε» το αγγλικό κουνέλι με την Ρόουζ και το κωλοχώρι το χε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι. Όταν η αστυνομία βρήκε και τον σουγιά του Ουίλιαμ φρεσκοκαθαρισμένο από αίματα τότε τα στοιχεία εναντίον του είχαν συσσωρευτεί επικίνδυνα μπαγλαρώνοντάς τον δύο μέρες μετά τον φόνο! Το κίνητρο ήταν ότι το θύμα ήταν έγκυος δήθεν από τον Ουίλιαμ και ήθελε να την βγάλει από την μέση καθότι αυτός ήταν παντρεμένος με παιδιά και δεν ήθελε μπλεξίματα ενώ και ένας κηπουρός κατέθεσε πως είδε αντρικές πατημασιές που οδηγούσαν από το σπίτι του Ουίλιαμ στον τόπο του εγκλήματος.

Η πρώτη δίκη έγινε το 1902 και η κοινή γνώμη ήταν πυρ και μανία με τον σάτυρο που τα έβαλε με την μικρή και ανυπεράσπιστη παρθένα Ρόουζ. Η σεμνότυφη αγγλική κοινωνία όμως ας έλεγε ότι ήθελε. Δύο πράγματα ήταν σίγουρα το 1902 στην Αγγλία: πρώτον ότι η Ρόουζ δεν έκλεινε μπούτι όχι μία αλλά πολλές νύχτες και με πολλούς παρτενέρ, οπότε δεν ήταν και τόσο virgin και δεύτερον η ιατροδικαστική έρευνα εκείνη την εποχή ήταν αρχαία. Δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν το αίμα του ανθρώπου με οποιουδήποτε άλλου θηλαστικού ενώ ο Ουίλιαμ κατέθεσε ότι χρησιμοποιούσε το μαχαιράκι για να σφάζει κουνέλια. Τελικά, μετά την κατάθεση της συζύγου του, ότι ο άνδρας της ήταν μαζί της την ώρα του φόνου, έδωσε τέτοιο άλλοθι στον Ουίλιαμ που οι ένορκοι δεν πείστηκαν όλοι ότι ήταν ένοχος.

Την επόμενη χρονιά οι ένορκοι και πάλι δεν μπόρεσαν να καταλήξουν κάπου που να αποδεικνύεται η ενοχή του δασκαλάκου και απαλλάχτηκε. Ο Ντίκενς τελικά παραιτήθηκε της δίωξης γιατί δεν είχε στοιχεία για να κυνηγήσει άλλο την υπόθεση. Ο Ουίλιαμ είναι ο μοναδικός κατηγορούμενος στην Αγγλία που παραπέμφθηκε σε δίκη δυο φορές χωρίς να καταδικαστεί.

Μετά την δίκη ο Ουίλιαμ μετακόμισε με την φαμίλια στο Λονδίνο και έγινε μαγαζάτορας. Η ηρωική γυναίκα του τον κάλυψε ως όφειλε. Το ερώτημα που πλανάται για πάνω από έναν αιώνα είναι μήπως η αγαπημένη σύζυγος χειριζόταν το μαχαίρι πολύ καλύτερα απ’ ότι την ζήλεια της…

Published by

Βαγγέλης Γεωργίου

O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Είναι αρχισυντάκτης στο slpress.gr του Σταύρου Λυγερού.
Prev Σπιτική και τσαχπίνα! της Εμμανουέλας Κόκκαλη
Next Επιτελείο προβληματικών και απροσάρμοστων, του Γιάννη Παγουλάτου