Ακτινογραφία της Ελβετικής ουδετερότητας, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

0,,17422291_303,00

Η Ελβετία  δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκινάμε από αυτό, διότι μάλλον είχαμε ξεχάσει το προηγούμενό της δημοψήφισμα. Οποιαδήποτε συζήτηση για ευρωπαϊκό ρεύμα σε αυτή τη χώρα, είναι σαν να λέμε… ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ποδοσφαιρόφιλος επειδή είναι πρόεδρος ΠΑΕ! Αν η Ελβετία είχε κάνει στην Ευρώπη ό,τι έχει κάνει ο Μαρινάκης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα σύνορά της θα είχαν διαγραφεί προ πολλού και θα αποτελούσε μόνο μια γλυκιά ανάμνηση για λίγους τραπεζίτες. Όμως, δεν έκανε κακό. Αντίθετα, το μεγαλείο της ουδετερότητάς της συγκρίνεται μόνο με εκείνο των Άλπεων. Η Ελβετία είναι τόσο ουδέτερη που, ενώ ο κόσμος χάνεται, εκείνη μπορεί να χτενίζεται. Δηλαδή, μπορεί να επιλέγει να μην επωμίζεται τα βάρη της πανευρωπαϊκής ανεργίας.

Το δημοψήφισμα είναι επικίνδυνο πράγμα. Για την ακρίβεια, είναι όπλο μαζικής καταστροφής και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ. Για μεγαλύτερη ακρίβεια, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αποτελεί προϊόν της έλλειψης εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος στην κρίση του λαού. Είναι αντιφατικό, έως φαιδρό και πολιτικά άνανδρο, να διενεργείς επιλεκτικά(!) δημοψήφισμα για μείζονα θέματα. Το δημοψήφισμα της 9ης Φεβρουαρίου παρουσίασε ανάγλυφα αυτόν τον κίνδυνο. Τώρα, η χώρα θα μπει σε διαδικασία συνταγματικών τροποποιήσεων για χάρη του 0,3% των ψηφισάντων! Αν αυτή ήταν η διαφορά στο τελευταίο δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα, θα είχαμε ακόμα Βασιλιά.

Εκτός από την εφαρμογή των νέων συνταγματικών διατάξεων σε τρία χρόνια από τώρα, η Ελβετία καλείται να αντιμετωπίσει μια «θιγμένη» ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Τα μέτρα ποσοστώσεων στη μετανάστευση αντίκεινται στις διαρθρωτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο πολιτικός κόσμος που περικυκλώνει γεωγραφικά τους Ελβετούς δεν δίστασε να τοποθετηθεί εν βρασμώ. Τουλάχιστον, οι αμφιβόλου ποιότητος εκτιμήσεις που θέλουν μια από τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου να πλήττεται από αυτή την απόφαση, φαίνεται να επικρατούν της ρατσιστικής φιλολογίας. Άλλωστε, δεν πρόκειται για χώρα που στράφηκε στο δεξιό κόμμα SVP/UDC για να διαφυλάξει την εθνική της ταυτότητα από τις ορδές των παρείσακτων. Δεν υπάρχει ελβετικό έθνος, δεν υπάρχει ελβετική γλώσσα, δεν υπάρχει απειλούμενη δημογραφική ομοιογένεια. Πρόκειται για ένα παρεάκι Γερμανών (63%), Γάλλων (20%) και Ιταλών (6%) που βαφτίστηκαν «Ελβετοί», ενώ το μόνο που απειλείται είναι η «ζαχαρένια» τους.

9481192 (1)

Γεγονός παραμένει ότι, μέχρι πρότινος, η Ελβετία υποδεχόταν μερικές χιλιάδες μετανάστες κάθε χρόνο. Τώρα τελευταίως, αυτός ο αριθμός έχει ανέλθει στις 80.000 περίπου. Οι συνέπειες αυτής της αύξησης στην οικονομία και την καθημερινότητα των Ελβετών δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές με λεπτομέρεια. Ωστόσο, τώρα καταλαβαίνουμε γιατί ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ όρμησαν μαινόμενοι πάνω στον Γιωργάκη, όταν ήθελε κι αυτός δημοψήφισμα. Θα το έκαναν και στον Πρόεδρο Μπουρκχάλτερ, αλλά  – όπως είπαμε – η Ελβετία δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση… και είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο… και εκεί έχουν βάλει όλοι τα λεφτά τους.

Published by

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Prev Εταιρεία Θεάτρου Πράξη Επτά: "Τριάντα Xρόνια Ακριβώς"
Next Η μουσική είναι μία επανάσταση για τους Riverbed και το άλμπουμ τους “Face of Reality”