Αιθαλομίχλες; Σιγά μην φοβηθώ, της Μαρίας Συροπούλου

Όταν γυρίζει νοτιάς, ξέρω πως θα συναντήσω καθ’ οδόν τα θαμπά  πέπλα της ανοιχτά κάτω από τα πανύψηλα φωτιστικά  των λεωφόρων. Το δυνατό φως της δέσμης  τους  αναδεικνύει θολές  πυραμίδες αιθαλομίχλης, που κρύβει το παρακείμενο σκοτάδι.

Το απόγευμα οι Αθηναίοι ανάβουν τις … φωτιές, για να ζεσταθούν κι έτσι μέχρι τις πρώτες βραδινές  ώρες ο καπνός πυκνώνει. Οι  πρώτες σοβαρές έρευνες θα ξεκινήσουν άμεσα για να διευκρινιστεί ακριβώς,  ποια είναι τα «αιωρούμενα» μικροσωματίδια.
Δεν ανησυχώ ακόμα. Ώσπου να πιστοποιηθεί ότι, μαζί με τα αναμενόμενα διοξείδια, μπορεί να υπάρχουν ίχνη από επικίνδυνες ουσίες, γιατί να το σκέφτομαι; Εξάλλου οι ενδελεχείς  έρευνες θα δώσουν αποτελέσματα σε  ακαταλαβίστικη χημική γλώσσα : διοξείδιο αζώτου, όζον (που κατά περίεργο τρόπο το θέλουμε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, αλλά είναι θάνατος στα κατώτερα), κάποιες πτητικές ενώσεις  από χρώματα, διαλύτες, ίσως και φυτοφάρμακα και ποιος ξέρει τι άλλο.  Θα είναι μετρημένα σε λίγα μέρη ανά δισεκατομμύριο κι έτσι δε θα μοιάζει τόσο τρομακτικός αριθμός.
Και οι συνέπειες δεν είναι τόσο άμεσες. Κάποιοι (που τους λένε ευπαθείς ομάδες, αλλά ευτυχώς …  εγώ δεν είμαι ανάμεσά τους) αισθάνονται κάψιμο στα μάτια ή στις αναπνευστικές οδούς, δυσφορία ή βήχα. Τα περισσότερα προβλήματα αργεί να τα καταλάβει κανείς. Η μείωση της αναπνευστικής ικανότητας και της δυνατότητας του σώματος να παλεύει τις λοιμώξεις, ας μπει … στα ψιλά γράμματα.  Αν μιλούσαμε για θανάτους, όπως τότε στο Λονδίνο, ίσως να μας έφερνε σε  μια εγρήγορση.
Εξάλλου, τις προηγούμενες δεκαετίες  είχε προηγηθεί  ένα δηλητηριώδες νέφος από τοξικά αέρια, λόγω της  καύσης   των συνειδήσεων, αλλά και πάλι  δεν είχε καταφέρει να μας αφυπνίσει, ούτε να μας κινητοποιήσει. Σοβαρά τώρα, μας τρομάζει  η αιθαλομίχλη;
Τη χώρα μου  δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *