Ένα φεστιβάλ για το Παρίσι των Αθηνών, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

petitefrance

Τί κοινό έχει άραγε η Πλατεία Βάθη με τη Μονμάρτη; Όπως φαίνεται, ολόκληρη η περιοχή κάτω από την πλατεία Ομόνοιας, από την πλατεία Βάθη μέχρι τις πλατείες Μεταξουργείου και Καραϊσκάκη αλλά και μέχρι το σταθμό Λαρίσης, έχει πιο πολλά κοινά σημεία με το Παρίσι απ’ όσα θα φανταζόμασταν ποτέ. Αυτό τουλάχιστον προσπάθησε να αναδείξει – με επιτυχία – το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, με το πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργάνωσε με τίτλο «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών». Συμβάλλοντας και ο Δήμος Αθηναίων, οι πάλαι ποτέ πασίγνωστες για την εγκληματική τους δραστηριότητα γειτονιές της Αθήνας, είχαν την ευκαιρία να φανερώσουν τις κρυμμένες, πανέμορφες πτυχές τους.

Το «Παρίσι των Αθηνών» που διήρκεσε από τις 9 έως τις 16 Οκτωβρίου, συμπεριλάμβανε στο πρόγραμμά του 30 σημεία με παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες και διάφορες άλλες ευρηματικές ιδέες στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 300 καλλιτέχνες κάθε βεληνεκούς. Το αποτέλεσμα; Οι υποβαθμισμένες αυτές περιοχές που στο άκουσμά τους μονάχα αρνητικοί συνειρμοί γίνονταν – και γίνονται ακόμη – κατάφεραν, έστω και για λίγες ημέρες, να λάμψουν. Επίσης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Albert Camus, πολλά δρώμενα σχετίζονταν με τη ζωή και το έργο του εξαίρετου αυτού συγγραφέα.

Τέτοια εγχειρήματα θα πρέπει να μας γεμίζουν με αισιοδοξία, καθώς δίνεται η ευκαιρία σε ανθρώπους – κυρίως νέους – που αγαπούν τις τέχνες, να επιδείξουν τη δουλειά και το ταλέντο τους. Είναι ολοφάνερο πως με την κατάλληλη ματιά κάθε γκρίζα γειτονιά της Αθήνας μπορεί να απαλλαχθεί από την ασχήμια στην οποία έχει περιέλθει με το πέρας των χρόνων και να λάμψει ξανά. Αρκεί, βέβαια, η προσπάθεια να συνεχιστεί όταν σβήσουν τα φώτα και το εκάστοτε φεστιβάλ φτάσει στο τέλος του. Αρκεί να μην ενδιαφερόμαστε για την Αθήνα μόνο όταν αυτή βρίσκεται κάτω από προβολείς…

Published by

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Prev Σαίξπηρ και Μάκβεθ στο Μέγαρο Μουσικής
Next Kids cooking club, δεκάδες μικρά χεράκια στην κουζίνα, της Εμμανουέλας Κόκκαλη