Ένα βραβείο για τον Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, υπήρξε σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, τους τελευταίους μήνες όμως έχει καταφέρει να γίνει το πρόσωπο του 2013 μετά από τις αποκαλύψεις που έδωσε στον Τύπο σχετικά με το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης PRISM και Tempora. Μετά το πολιτικό άσυλο που κατάφερε να πάρει από την Ρωσία, δημιουργώντας έτσι ψυχρό κλίμα ανάμεσα στις σχέσεις  ΗΠΑ και  Ρωσία, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν ξανά πάνω του μιας και όπως ανακοινώθηκε θα είναι ένας από τους υποψηφίους για τα βραβεία Ζαχάρωφ.

Η αριστερή ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά) ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τον Ε. Σνόουντεν για το βραβείο Ζαχάρωφ, ένα διεθνές βραβείο το οποίο καθιερώθηκε στη μνήμη του Σοβιετικού πυρηνικού φυσικού Αντρέι Ζαχάρωφ. Το βραβείο είναι θεσμοθετημένο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απονέμεται κάθε χρόνο αναγνωρίζοντας την συμβολή ανθρώπων ή οργανισμών στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Όπως ανακοίνωσε η GUE/NGL θέλει να επιβραβεύσει τον Σνοούντεν ως έναν άνθρωπο που με κίνδυνο της ζωής του αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο και συνέβαλε στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και των βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου.

To Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται στις 10 Δεκεμβρίου, την ημέρα που τιμάται ως η Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev Θυμάμαι την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, της Μαγδαληνής Τσουρδιού
Next Cretan Thematic Park: Ένα ταξίδι στο χρόνο