Ένας Τομ Χανκς για το βασιλιά, του Πάνου Λιάκου

Ο Τομ Χανκς είναι ένας από εκείνους τους ηθοποιούς που δίνουν την αίσθηση ότι βουτάνε ολόκληροι μέσα στον εκάστοτε ρόλο τους ανεξαρτήτως αν πρόκειται για μια δραματική κωμωδία όπως το ‘’Ένα ολόγραμμα για το βασιλιά’’ ή κάποια ταινία οσκαρικών προδιαγραφών.

Ένας Τομ Χανκς για το βασιλιά, του Πάνου Λιάκου

Η καινούρια ταινία με τη σκηνοθετική και σεναριακή υπογραφή του Τομ Τίκβερ (σκηνοθέτης του εξαιρετικού ‘’Τρέξε Λόλα, τρέξε’’) δεν φαίνεται να αποζητά τίποτα παραπάνω από το να διασκεδάσει το θεατή για 1 ώρα και 38 λεπτά, να τον μεταφέρει σε ένα εξωτικό σύμπαν, να τον κάνει να γελάσει με τα παθήματα του ήρωα και να τον συγκινήσει με το κατάλληλο ρομάντζο.

Ο Άλαν Κλέι (Χανκς) είναι ένας επιχειρηματίας που προσπαθεί να πουλήσει την ιδέα της εταιρείας του στο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Όπως αντιλαμβανόμαστε, τα γεγονότα διαδραματίζονται πριν την Αραβική Άνοιξη αλλά σίγουρα μετά τη μεγάλη οικονομική ύφεση που πέρασε η Αμερική το 2008 και άφησε τον ήρωα του μυθιστορήματος (ναι, η ταινία που παρουσιάζουμε σήμερα βασίζεται σε βιβλίο του Ντέιβ Έγκερς) χωρίς σπίτι, με τη γυναίκα του να τον χωρίζει και χωρίς να μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα για τις σπουδές της κόρης του. Η τελευταία του ευκαιρία για ανάκαμψη είναι ακριβώς να πουλήσει την ιδέα του για ολογραφική τηλεπικοινωνία σε αυτό το βασιλιά. Ο Τομ Χανκς είναι ένας άξιος ηθοποιός και σε κάθε του μορφασμό αισθάνεσαι ότι είναι ακριβώς εκείνος ο τύπος του επιχειρηματία που γνώρισε βέβαια τις καλές μέρες της οικονομίας αλλά τώρα πλέον φυτοζωεί. Ο ήρωας παρουσιάζεται πολυεπίπεδος, με αρκετά άγχη και νευροφυτικά συμπτώματα που κάνουν αυτή τη φιγούρα ακόμα πιο οικεία στο σημερινό θεατή.

Όμως, όπως σε όλα τα παραμύθια, έτσι κι εδώ, ο ήρωας μας θα συναντήσει εμπόδια κάθε λογής στη Σαουδική Αραβία. Πέρα από τις πολιτισμικές διαφορές –που ευτυχώς δεν παρουσιάζονται πάντα με απλοϊκό τρόπο στο φιλμ-, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που βιώνει, θα έρθει αντιμέτωπος και με την απροθυμία των ανθρώπων του βασιλιά να συνεργαστούν μαζί του για την παρουσίαση της ιδέας του. Παράλληλα θα δημιουργήσει φιλία με ένα ταξιτζή (ξεκαρδιστικός ανά στιγμές στο ρόλο ο Αλεξάντερ Μπλακ) αλλά και μια Σαουδαράβισσα γιατρό (η Σαρίτα Τσουντχάρι στο ρόλο) με την οποία θα αναπτυχθεί ερωτικό ειδύλλιο. Το οποίο ειδύλλιο θα το δούμε να προχωράει στο τελευταίο μέρος της ταινίας, όταν πλέον έχει αρχίσει κανείς να πλήττει με κάποια από τα επαναλαμβανόμενα αστεία, κι έτσι το ενδιαφέρον θα αναζωπυρωθεί.

Εάν είστε από εκείνους που δυσανασχετούν με το γεγονός ότι τους καλοκαιρινούς μήνες βλέπουμε στα θερινά σινεμά μονάχα ανούσιες γαλλικές κωμωδίες, αυτή είναι ίσως μια κινηματογραφική πρόταση που δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Ένα εξωτικό σατιρικό παραμύθι ικανό να ξορκίσει για λίγο το άγχος της σύγχρονης ζωής, να σας κάνει να χαμογελάσετε και με ένα γλυκύτατο ρομάντζο που αποδεικνύει ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι είναι δυνατόν να συναντηθούν παρά τις βαθιές τους διαφορές.

Published by

Πάνος Λιάκος

Γεννήθηκε την πρώτη μέρα του δεύτερου μήνα του 1995. Από μικρό παιδί χωμένος μέσα στα λογοτεχνικά βιβλία και τον κινηματογράφο (εξ’ου και μύωψ). Στα τέλη του δημοτικού, αποφάσισε να καταφύγει μoνίμως στο μαγικό κόσμο των εικόνων. Οι πρώτες ταινίες που βλέπει και μαγεύεται είναι ο ‘’Λαβύρινθος του Πάνα’’, το ‘’Sweeney Todd’’ του Τιμ Μπάρτον (αν και δεν τα πάει καλά με τα μιούζικαλ αυτό το λάτρεψε) και το ‘’8 ½’’ του Φεντερίκο Φελίνι. Σπουδάζει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά στην πραγματικότητα τον περισσότερο χρόνο του τον αφιερώνει για να μελετά μόνος του φιλμογραφίες σκηνοθετών, κινηματογραφικά κινήματα και τώρα τελευταία να παρακολουθεί και δημοσιογραφικές προβολές καινούριων ταινιών
Prev Έξυπνες συμβουλές για να διαλέγεις τα «καλά» πεπόνια και καρπούζια! της Ευαγγελίας Ζευκιλή
Next Το προφίλ της εβδομάδας 11 έως 17 Ιουλίου, από τον Πέρρη Κρητικό