Έλληνες επιστήμονες δίνουν το know-how στο Oxford University

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Cold Spring Harbor Asia στη Σαγκάη με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων σχεδόν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και την Κίνα, την Ευρώπη εκπροσώπησαν μόνο 2 επιστήμονες: ο Henning Walczak από το βρετανικό Imperial και ο ΕΛΛΗΝΑΣ Νεκτάριος Ταβερναράκης από το ΙΤΕ της Κρήτης, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «ένας από τους καλύτερους ερευνητές της Ελλάδας» από τους συναδέλφους του.

Το συνέδριο είχε θέμα «Μηχανισμοί και λειτουργίες του μη-αποπτωτικού κυτταρικού θανάτου» και η εισήγηση του κ. Ταβερναράκη τον τίτλο «Η νέκρωση στη θερμοπληξία: Ο προστατευτικός ρόλος ενός κεντρικού κυτταρικού μηχανισμού απόκρισης», η οποία βασίζεται σε δημοσίευση της ομάδας του στο ΙΤΕ στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature.

H ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Ταβερναράκη, περιλαμβάνει ακόμα το δρα Νίκο Κούρτη και τη δρα Βασιλική Νικολετοπούλου και ανακάλυψε «έναν ισχυρό και γενικό μηχανισμό προστασίας κατά του εκφυλισμού νευρικών κυττάρων, μελετώντας τους μηχανισμούς νέκρωσης των εγκεφαλικών κυττάρων κατά τη θερμοπληξία».

“Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ένα νέο, ισχυρά προστατευτικό ρόλο ενός ενδογενούς μοριακού μονοπατιού ενάντια στην νέκρωση. Υπό κανονικές συνθήκες, ο μηχανισμός αυτός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και ενεργοποιείται από στρες. Η καθολικότητα και η αποτελεσματικότητα του τον ανάγουν σε σημαντικό στόχο στην προσπάθεια ανάπτυξης στρατηγικών αντιμετώπισης σοβαρών παθολογικών καταστάσεων εκτός από την θερμοπληξία.

Για παράδειγμα, στοχευμένες φαρμακευτικές παρεμβάσεις ενεργοποίησης του μηχανισμού αναμένεται να έχουν προστατευτική δράση σε περιπτώσεις ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων και κληρονομικών νευροεκφυλιστικών ασθενειών με ελάχιστες παρενέργειες. Οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι τέτοιες στρατηγικές είναι όντως αποτελεσματικές σε πειραματικά μοντέλα ανθρώπινων ασθενειών».

Ο Βρετανός επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Δείξαμε για πρώτη φορά ότι ο εγκέφαλος διαθέτει μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αυτοπροστατευτεί και να διατηρήσει τα εγκεφαλικά κύτταρα ζωντανά».

Αντικείμενο της έρευνας ήταν να διατηρήσουν τα εγκεφαλικά κύτταρα ζωντανά, εύρημα που θα είναι πολύτιμο και στην καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού και της καρδιακής προσβολής.

Στόχος των ειδικών είναι να δημιουργήσουν ένα φάρμακο που θα έχει την ίδια επίδραση, το οποίο θα μπορούσε να χορηγείται στο στάδιο της μεταφοράς του ασθενούς προς το νοσοκομείο. Έτσι θα κερδίζουν χρόνο οι γιατροί ώστε να χορηγούν τα θρομβολυτικά στο νοσοκομείο. Και επειδή η πρωτεΐνη hamartin είναι ήδη γνωστή στους ογκολόγους, ορισμένες προκαταρκτικές φαρμακευτικές προσπάθειες έχουν γίνει.

Μέχρι στιγμής, βέβαια, οι δοκιμές έχουν γίνει μόνο σε αρουραίους και όχι σε ανθρώπους. Όμως, ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου είναι αρκετά παρόμοιος σε όλα τα θηλαστικά.

«Τα ευρήματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, αλλά απέχουμε ακόμα πολύ από το να βρούμε τη θεραπεία για το εγκεφαλικό», εξηγούν οι επιστήμονες.

Μια πραγματικά πολύ καλή είδηση και μια τέτοια σπουδαία συμμετοχή σε παγκόσμιο συνέδριο διεθνούς κύρους αξίζει να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι πρωταγωνιστές της στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, διαβάζουμε στο άρθρο από το GoodNews.

Published by

Editor-in-Chief

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, μέσα από την τεχνολογία, την κοινωνική ζωή και τους ανθρώπους με θετική διάθεση και έμπνευση!
Prev O φίλος Νο 4570 στο facebook, της Αναστασίας Κορινθίου
Next Οδηγός επιβίωσης για start-ups: O συνεργάτης- έποικος, του Ραφαήλ Κουδούνη