Άννα Γαλανού: “Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί …”, της Χάρις Κόντου

Αναμφισβήτητα… ο Έρωτας είναι ο δυσκολότερος δρόμος προς την αυτογνωσία. Αναντίρρητα… Ο Έρωτας βιώνεται σε μάτια Γυναίκας και γράφεται από χέρι Γυναικείο, όταν μιλάμε για το 4ο κατά σειρά βιβλίο/μυθιστόρημα της συγγραφέως Άννας Γαλανού, με τίτλο : «Τότε που τραγουδούσαν οι Θεοί…», από τις Εκδόσεις Διόπτρα.

flust.gr-Άννα Γαλανού

«Μια αντισυμβατική ιστορία αγάπης», όπως έχει ήδη χαρακτηρισθεί, ένα κοινωνικό – ερωτικό μυθιστόρημα, που τολμά να «ξεσκεπάσει», να «εκθέσει» αλήθειες της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα τολμά να αυτό- «εκτεθεί» και να δοθεί ως υπέρτατη αλήθεια, ως νομοτελειακή υπαρξιακή πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που έχει για πρωταγωνιστές της ένα ζευγάρι απλών, αληθινών, «διπλανών» μας ανθρώπων.

Η Λένια και ο Φίλιππος είναι δύο άνθρωποι… σε αντίστιξη! Εκείνη Γιατρός, Εκείνος… το παιδί του κυλικείου. Εκείνη… μια φαινομενική εξωτερική δύναμη καριέρας, που σπάει όμως σε χίλια κομμάτια διλημμάτων και στεναγμών, όταν έρχεται αντιμέτωπη με την αλήθεια του Έρωτα. Ο Φίλιππος… ένα παιδί ευαίσθητο, τρυφερό, μεγαλωμένο μέσα από τις αφηγήσεις του παππού… ένα παιδί που ζωγραφίζει, αγαπά, αισθάνεται… ένας άντρας που ονειρεύεται δίχως να φοβάται και ένας άντρας που τολμά να ξεστομίσει αλήθειες πικρές, μέσα από σκέψεις και φωνές εσωτερικές.

Ανάμεσά τους… ένα χάσμα! Ένας « Παπαδιαμάντειος κρημνός» στεγανών, προκαταλήψεων, ταξικών διαφορών, κοινωνικών ρατσισμών, μια φυλή Ρωμά αλλά και εσώτατα διλήμματα, που αφορούν στο πώς μπορεί- ή μάλλον ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ- να ‘υπο-δεχθεί’ η συμπλεγματική ακόμα νεοελληνική κοινωνία την αλήθεια δυο ερωτευμένων ψυχών. Η ανατροπή καιροφυλακτεί… καλά κρυμμένη στις σελίδες του βιβλίου. Αυτό που φαινόταν… δεν είναι πια! Και αυτό που είναι… δεν φαίνεται πια, όπως φαινόταν αρχικά.
Η οπτική και η φωνή του αφηγητή… παντού στις γραμμές, στις φωνές, στις λέξεις…παντού… Εκτός από τη στιγμή που οι ήρωες αυτοσυστήνονται… Εκεί γνωρίζεις, ακούς τον λόγο της Λένιας… ακούς το συριγμό των εσωτερικών της «μη» και το τραγούδι μιας ερωτευμένης, παραδομένης ψυχής στη νομοτέλεια της ερωτικής… εκούσιας… θηλυκής… «υποταγής». Γιατί όταν η Γυναίκα ερωτεύεται, δεν γνωρίζει άλλο δρόμο πέρα από το «ΘΕΛΩ». Και συχνά συνθλίβεται ανάμεσα σε θέλω και πρέπει… σε ναι και όχι της ενήλικης ζωής… Της ζωής των συμβιβασμών, των ακούσιων υποταγών/επιταγών. Ξαναζωντανεύει η φιγούρα και η φωνή του παππού… του λατρεμένου παππού… μέσα από τον λόγο και τις σκέψεις του Φίλιππου. Νιώθεις τα σκοτάδια του Φίλιππου που παλεύουν να βγουν στο φως , στον ζωγραφικό του καμβά, στην υπογραφή και γραφή των πινέλων του…

Συγγραφικές αρετές του βιβλίου: Η αλήθεια της γραφής, η Γυναικεία οπτική, η ολοκληρωτικά περιγραφική χροιά των συναισθημάτων, οι ζωντανεμένοι χάρτινοι ήρωες, ο στρογγυλεμένος λόγος, ο ερωτικός λόγος, η κινηματογραφική προσέγγιση των ηρώων με αφηγητή – κάμερα πολλές φορές , ο οποίος, όμως, εναλλάσσεται με τον κλασικό παντογνώστη αφηγητή. Η «Τεχνική της αντεστραμμένης αλήθειας», μέχρι αποδείξεως του εναντίου, η τολμηρή αντιμετώπιση καυτών κοινωνικών θεμάτων, με λόγο – μαχαίρι εκεί που χρειάζεται…

Και τελικά… πόσο εύκολο είναι να ζήσει ο άνθρωπος τη θεϊκή του εκδοχή; Πόσο δύσκολο είναι να ξεπεράσει τη θνητή , φθαρτή , ανθρώπινη μοίρα του… Πόσο «επιλήψιμο» κοινωνικά και ηθικά είναι το να γίνεις ένας έκπτωτος άγγελος , σταυρωμένος από τις αμαρτίες των άλλων…;

Αν θες να πεις πως έζησες… ζήσε τον Έρωτα! Χωρίς τα «μη, τα πρέπει, τα μπορεί, τα ίσως, τα… κατά συνθήκη ψεύδη» μιας πουριτανικής, κλειστής, επαρχιακής κοινωνίας… Αν θες να ζήσεις… Ζήσε! Σαν ένας μικρός Θεός ανάμεσα μας!
Αυτό φωνάζει και υπογράφει το καινούριο βιβλίο της Άννας Γαλάνου: Ζήσε! Νιώσε! Απελευθερώσου… Επιτέλους άνθρωπε! Συνάνθρωπε!

Published by

Χάρις Κόντου

Η Χάρις Κόντου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Α.Π.Θ. Ολοκλήρωσε με υποτροφία το μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα το παιδικό βιβλίο και το παιδαγωγικό υλικό. Αρθρογραφεί κατά διαστήματα στον εντόπιο περιοδικό τύπο και έχει βραβευθεί για τη συγγραφή παιδικού παραμυθιού από την Ε.Λ.Β.Ε. ( Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος). Ασχολείται με τη μελοποίηση και τη μουσική καθώς και με την επιμέλεια κειμένων. Εργάζεται σε Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης, είναι μητέρα δύο αγοριών και ζει στη Ρόδο.
Prev Το τέλος των tablet;
Next Το «Ισλαμικό Κράτος» με δυο λόγια, του Γιάννη Παγουλάτου