Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » έρευνα » WWF: Η πραγματικότητα ξεπερνάει την Πτολεμαΐδα V. Η ΔΕΗ θα επιμείνει;

WWF: Η πραγματικότητα ξεπερνάει την Πτολεμαΐδα V. Η ΔΕΗ θα επιμείνει;

editor Ιουλ 28,2015 0 Σχόλια

Ειδικά σε αυτήν την οικονομική συγκυρία, καμία δημόσια επιχείρηση δεν είναι λογικό να εκταμιεύει 400 εκατ. ευρώ για ένα έργο οικονομικά ασύμφορο. Η εμμονή στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας V θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε ένα παρωχημένο ενεργειακό μοντέλο την ίδια στιγμή που τα άλματα της τεχνολογίας καθιστούν την καθαρή ενέργεια μια οικονομικά ανταγωνιστική βάση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Επιστολή στον νέο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και στη γερμανική τράπεζα KfW που χρηματοδοτεί μερικώς την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V, απέστειλε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.

Στην επιστολή της η οργάνωση εφιστά την προσοχή του νέου Υπουργού στο ζήτημα της λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα V. Η κατασκευή της νέας μονάδας βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας, ενώ η έναρξη των εργασιών απαιτεί προκαταβολή 400 εκ. ευρώ εντός του 2015, που θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης, τη στιγμή που η οικονομική της κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Η απόφαση για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας V λήφθηκε αρκετά χρόνια πριν, όταν οι συνθήκες σε ό, τι αφορά, τόσο στην οικονομική κατάσταση της χώρας, όσο και στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή &kapp! a;αι κλιματική πολιτική ήταν εντελώς διαφορετικές. Τον τελευταίο όμως 1,5 χρόνο τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά και χρήζουν επανεξέτασης.

Αν τελικά κατασκευαστεί, η Πτολεμαΐδα V θα είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, με ισχύ 660 MW και κόστος κατασκευής τουλάχιστον 1,4 δισεκ. ευρώ. Περίπου το μισό από αυτό το ποσό θα καλυφθεί με κοινοπρακτικό δάνειο προς τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW-IPEX, με εγγύηση από τον Γερμανικό Οργανισμό Εξαγωγικών Πιστώσεων, Euler Hermes, και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής για τη νέα μονάδα. H ΔΕΗ έχει ήδη αναθέσει την κατασκευή της νέας μονάδας σε κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ.

Το WWF Ελλάς ενημέρωσε τον Υπουργό και το ΔΣ της KfW για τις πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, με βάση τις οποίες προκύπτει μεγάλη επιβάρυνση για τα οικονομικά της Πτολεμαΐδας V, αντικαθιστώντας την επένδυση οικονομικά μη βιώσιμη. Ειδικότερα, οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, θα εκτοξεύσουν τις τιμές των δικαιωμάτων, επιβαρύνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας της σχεδιαζόμενης μονάδας. Επίσης, η ανάγκη συμμόρφωσης με τα νέα αναθεωρημένα όρια εκπομπών αερίων ρύπων* (διαδικασία της Σεβίλλης) θα απαιτήσει νέα, ακριβότερη! αντιρρυπαντική τεχνολογία προτού καν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα.

Η Πτολεμαΐδα V δεν είναι μονόδρομος. Όπως έδειξε η πρόσφατη επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς, ο συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών με αποθήκευση ενέργειας σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς μπορεί να καλύψει πλήρως και αξιόπιστα τα φορτία βάσης για τα οποία έχει σχεδιασθεί η Πτολεμαΐδα V. Το πλέον σημαντικό είναι πως αρκετές από τις εξεταζόμενες λύσεις χαρακτηρίζονται και α&pi! ;ό χαμηλότερο σταθμισμένο κόστος ενέργειας από αυτό της Πτολεμαΐδας V. Τέλος, καθώς οι προτεινόμενοι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί θα προκύψουν από μετατροπή υφιστάμενων υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, η εφαρμογή αυτής της λύσης θα οδηγήσει σε επιπλέον σημαντικά οικονομικά οφέλη για τη δημόσια επιχείρηση.

«Είναι πραγματικά αναγκαίο σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που βρίσκεται η Ελλάδα, η κάθε απόφαση, ειδικά η συγκεκριμένη που σχετίζεται με τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση της χώρας, να λαμβάνεται νηφάλια και τεκμηριωμένα, για να αποφευχθούν σφάλματα με ολέθριες επιπτώσεις για τους πολίτες και την οικονομία της χώρας», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος ενεργειακής και κλιμα&! tau;ικής πολιτι&kap pa;ής.

Ο νέος υπουργός ΠΑΠΕΝ κατά την τελετή παραλαβής – παράδοσης του υπουργείου δήλωσε σωστά ότι: “…οι κοντόφθαλμες λογικές οι οποίες στο όνομα μιας βραχυπρόθεσμης αποτελεσματικότητας υπονομεύουν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα τελικά του ίδιου του αναπτυξιακού μοντέλου, νομίζω ότι πρέπει να πάνε στην άκρη”.

«Ακριβώς αυτή η λογική πρέπει να επιστρατευθεί στην περίπτωση της σχεδιαζόμενης λιγνιτικής μονάδας V της Πτολεμαΐδας. Παρά το ότι ο λιγνίτης είναι αναμφισβήτητα η πιο ρυπογόνος και βλαπτική! ή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον μορφή ενέργειας, ήταν ως τώρα και η πιο φθηνή. Όμως οι πρόσφατες αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλάζουν τα δεδομένα δραματικά, καθιστώντας οικονομικ! ά μη βιώσιμη τη σ&c σχεδιαζόμενη λιγνιτική μονάδα. Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ και η ΔΕΗ οφείλουν, σε συνεργασία με τους χρηματοδότες του έργου, να βρουν εναλλακτικές λύσεις πριν να είναι πολύ αργά.», σχολιάζει σχετικά ο Νίκος Μάντζαρης.

editor

editor

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, με θετική διάθεση, σκοπός μας είναι η έμπνευση όπως επίσης και η προβολή της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας.
editor

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
Google+