Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Korova: ένα σύγχρονο καφενείο, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Korova: ένα σύγχρονο καφενείο, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη Απρ 11,2014 0 Σχόλια

flust.gr-korova

Ωραία μαγαζιά με ποιοτικές νοστιμιές, συναντάς- ευτυχώς- συχνά στην Αθήνα. Δεν έχω παράπονο, έχω ξεχωρίσει αρκετά στα οποία θα ξαναπήγαινα ευχαρίστως ή θα μπορούσα να τα κάνω και στέκι. Ένα από αυτά, είναι το Korova στον Κεραμεικό. Με πήγε την περασμένη εβδομάδα ένας καλός μου φίλος και χάρηκα πολύ που βρήκα ένα ακόμα καλό σημείο, το οποίο δεν προσφέρει μόνο φαγητό, αλλά μια all day επιλογή με παρεϊστικη διάθεση.

Όπως καταλαβαίνετε, έπιασα κουβέντα με τους ιδιοκτήτες, φώναξα τον μάγειρα έξω, τους τρέλανα όλους στις ερωτήσεις, έκανα τη γευσιγνωσία μου και στο τέλος πήρα και τον κατάλογο μαζί μου σουβενίρ για να σημειώσω τι μου αρέσει και να το παραγγείλω αμέσως την επόμενη φορά. Αλλά όλα αυτά δεν τα έκανα μόνο για μένα, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή μου την ανακάλυψη, να σας δώσω μια ακόμα ωραία ιδέα για φαγητό/καφέ/ποτό και καλοπέραση.

Το Korova δεν είναι ένα τυπικό εστιατόριο, στο τραπέζι σας μπορείτε να έχετε ό,τι θέλετε, από φραπέ μέχρι τσίπουρα και να τσιμπάτε με την ησυχία σας τους μεζέδες. Ούτε μεζεδοπωλείο θα το έλεγα γιατί έχει και πολύ χορταστικά πιάτα που μπορείς να απολαύσεις σε ένα break από τη δουλειά σου και να συνεχίσεις την ημέρα σου με όρεξη. Φαντάσου απλώς ένα μαγαζί στο οποίο μπορείς να βάλεις εσύ την ταμπέλα, αναλόγως τις ορέξεις σου. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα όλη μέρα και σου προσφέρει εναλλακτικές.

Ο Αλέξης, ένας από τους ιδιοκτήτες, απάντησε σε κάποιες απορίες που είχα, μού έστειλε και ωραίες φωτογραφίες γιατί οι δικές μου δεν έβγαιναν καλές, λόγω φωτισμού κι έτσι μπορείτε κι εσείς να μάθετε τι σημαίνει Korova…

 Πόσο καιρό είστε ανοιχτά;

Ανοίξαμε Παρασκευή και 13 του 2013, αν και θα μπορούσαμε να το κάνουμε μια εβδομάδα νωρίτερα. Δεν θα είχε πλάκα όμως! Οπότε, είμαστε ανοιχτοί 4 μήνες.

Είχατε πιο πριν κάποια άλλη σχέση με τον χώρο της εστίασης;

Είμαστε τέσσερις μέτοχοι. Εγώ (Αλέξης) έχω δουλέψει αρκετά σε διάφορα μπαρ της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας και σε νησιά παλιότερα, όπως άλλωστε και η μία κοπέλα (Ελένα). Οι άλλοι δύο ήταν συχνοί νυκτερινοί επισκέπτες… Η σχέση μας με τον χώρο του φαγητού, στηρίζεται στο γεγονός ότι είμαστε όλοι καλοφαγάδες

Πώς προέκυψε το όνομα;

Ενημερωτικά, «Korova» σημαίνει αγελάδα στα ρωσικά. Από εκεί κι έπειτα, το όνομα αυτό προέκυψε από την αγάπη μας για τον κινηματογράφο μια και το «Korova Milk Bar», ήταν το στέκι του Άλεξ και της παρέας του στην ταινία «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Κιούμπρικ.

flust.gr-korova

Τι ύφος έχει το μαγαζί; Πώς θα το χαρακτηρίζατε γενικά; Σε τι κοινό απευθύνεται; 

Νομίζω πως ο ορισμός «Σύγχρονο Καφενείο» ταιριάζει περισσότερο αν θέλουμε ντε και καλά να βάλουμε μια ταμπέλα. Το μαγαζί απευθύνεται σε ανθρώπους που θέλουν να συνδυάσουν την υψηλή ποιότητα με την χαμηλή τιμή. Έψαξα απο άκρη σε άκρη την Ελλάδα για να βρω καλά προϊόντα και έμπιστους παραγωγούς. Και στις μέρες μας, με το διαδίκτυο, αν υπάρχει θέληση και υπομονή, μπορεί να βρει κανείς αγνά υλικά και πεντανόστιμη πρώτη ύλη σε πολύ καλές τιμές. Θεωρώ πως το ρακί, το τσίπουρο και τα κρασιά μας είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο συγκριτικά με ό,τι έχω δοκιμάσει ως τώρα σε άλλα μαγαζιά. Όσο για το φαγητό, κοπιάστε να δοκιμάσετε…

Πώς διαμορφώθηκε το μενού; Τι στυλ έχει και πώς θα το χαρακτηρίζατε;

Αν είναι να δώσουμε τίτλο, θα έλεγα πως πρόκειται για μια «Μοντέρνα και υγιεινή κουζίνα». Αποφεύγουμε τα τηγάνια, έχουμε δώσει βάση σε αγνές πρώτες ύλες οι οποίες απαρτίζονται απο λαχανικά που επιλέγονται απο την Λαϊκή, όσπρια και (όσο μπορούμε) άπαχα κρέατα. Το μενού διαμορφώθηκε έπειτα απο συζητήσεις με δύο γνωστούς σεφ της Αθήνας ούτως ώστε να είναι ισορροπημένο αλλά και από προσωπικές επιλογές του Αλέξ (ενός εκ των μετόχων κι όχι αυτού από το Κουρδιστό Πορτοκάλι).

Ποιο είναι το best seller πιάτο σας μέχρι τώρα και γιατί πιστεύετε ότι έχει πάει τόσο καλά;

Τα τρία πιο δυνατά πιάτα μας είναι η Χορτόπιτα Καρδίτσας, το Απάκι με κασέρι πάνω σε πεϊνιρλί και το ψητό ταλαγάνι με μαρμελάδα σύκο. Την χορτόπιτα την φτιάχνει η μητέρα μου (με χόρτα εποχής πάντα και βιολογικά προϊόντα εννοείται) και ο κόσμος που δεν έχει δοκιμάσει τις Θεσσαλικές πίτες, εκπλήσσεται ευχάριστα. Οι άλλες δύο συνταγές είναι αρκετά πρωτότυπες για τα δεδομένα ενός «σύγχρονου καφενείου» και νομίζω οτί η μοντέρνα κουζίνα, είναι κάτι που «τραβάει» στις μέρες μας. Πλέον, όλοι ψάχνουν το καλό φαγητό.

 Έχετε κάποιο πιάτο που δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού;

Η αλήθεια είναι πως παρόμοια πιάτα έχω συναντήσει σε διάφορα μαγαζιά. Ίδια συνταγή, δεν έχω δει κάπου. Επι παραδείγματι, έχω δει φάβα με πικάντικο ψάρι σε άλλο μαγαζί ενώ εδώ το ψάρι το χρησιμοποιούμε στην ιδιαίτερη πατατοσαλάτα που έχουμε…

Πείτε μου λίγα λόγια για εσάς, τους ιδιοκτήτες, τι σχέση έχετε μεταξύ σας και από ποιον επαγγελματικό χώρο προέρχεστε; Πώς σκεφτήκατε να ανοίξετε ένα τέτοιο μαγαζί και πώς διαλέξατε τη συγκεκριμένη περιοχή;

Είμαστε φίλοι από παλιά. Εγώ (Άλεξ) ήμουν δημοσιογράφος, οι δύο Νίκοι μηχανολόγοι και η Έλενα ηχολήπτρια. Το μαγαζί είναι κυρίως δική μου ιδέα αφού δεν άντεχα άλλο την ρουτίνα της δημοσιογραφίας για πολλούς και διάφορους λόγους. Την περιοχή την επέλεξα γιατί είναι ανερχόμενη. Ο Κεραμεικός είναι μια ιστορική περιοχή που ήταν αρκετά υποβαθμισμένη και σιγά σιγά βρίσκει τα πατήματα της. Το «σκοτάδι» των προηγούμενων χρόνων ήταν ελκυστικό για την απόφαση αυτή.

O χώρος είναι artistic minimal και φιλοξενεί έργα των Versaweiss, ζωγράφοι και καλλιτέχνες που επιμελήθηκαν και τα χρώματα όλου του μαγαζιού. Γενικά, όλος ο χώρος είναι handmade, τον έφτιαξαν μόνα τους τα παιδιά και δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι έχουν καλό γούστο και ωραίες επιρροές. Το μπαρ, τα επιπλα, γενικά όλα είναι handmade και ιδιαίτερα. Και η μουσική ξένη, λίγο funk, λίγο jazz, λίγο ethnic. Όλα ωραία, ταιριάζουν πολύ στη δική μου αισθητική. Κι εύχομαι στα παιδιά ό,τι καλύτερο γιατί η προσπάθειά τους αξίζει…

Korova, Κεραμεικού 93-95 facebook.com/athenskorova

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη

blogger at eating around
Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Εμμανουέλα Κόκκαλη

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+