Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » ευ-flust » Croque Madame από τους Bostanistas

Croque Madame από τους Bostanistas

Κατερίνα Σταματελοπούλου Ιαν 13,2013 0 Σχόλια

Για την απόλαυση ενός Κυριακάτικου πρωινού στο κρεβάτι γράφει η Αναστασία Λαμπρία στους bostanistas.Και μπορεί να μοιάζει άπιαστη πολυτέλεια αλλά είναι απλώς μια ξεχασμένη συνήθεια. Συντροφιά με μυρωδάτο καφέ και φρέσκο χυμό είναι και τα σαντουιτσάκια  (Croque Madame). Ένας ιδιοφυής και μεγαλειώδης συνδυασμός ζεστού σάντουϊτς με αυγό και με την απαραίτητη εν προκειμένω σως μορναί που είναι αρωματισμένη και εμπλουτισμένη μπεσαμέλ. Απλά θα χρειαστεί να σηκωθούμε για λίγο από το κρεβάτι και θα τα φτιάξουμε έτσι:

Κροκ Μαντάμ (Croque Madame) – 4 σάντουιτς

  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αληθινό
  • 2 φλιτζάνια φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη γαλλική γκρυγιέρ (ή αντικαταστήστε με γλυκιά γραβιέρα)
  • ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι καλό και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 8 φέτες ψωμί σχετικά λεπτές, προσωπικά προτιμώ χωρίς την κόρα
  • 4 κουταλιές της σούπας δυνατή μουστάρδα Ντιζόν
  • 8 φέτες καλό ζαμπόν
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο για τα αυγά
  • 4 φρέσκα αυγά

croque-madame-4--2-thumb-large

Πρώτα απ’ όλα ετοιμάζω την σως μορναί:
Ζεσταίνω σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο σε μεσαία φωτιά. Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω συνέχεια για ένα λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθεί – για ένα λεπτό οπωσδήποτε. Προσθέτω το γάλα (ανακατεύοντας αδιαλείπτως), ανεβάζω τη θερμότητα σε βαθμό βρασμού για ελάχιστο και μετά μειώνω και την αφήνω να σιγοβράζει για 6-8 λεπτά ωσότου πήξει ωραία. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω, ανακατεύοντας, μισό φλιτζάνι γκριγιέρ-γραβιέρα και την παρμεζάνα. Τρίβω μοσχοκάρυδο λίγο, πιπέρι και αλάτι και ακουμπάω κατευθείαν στην επιφάνειά της ένα κομμάτι “χαρτί φούρνου”. Αυτό θα εμποδίσει την επιφάνεια να σκληρύνει, να πετσιάσει.

Ανοίγω το γκριλ του φούρνου. Τοστάρω ελαφρά τις φέτες του ψωμιού.
Απλώνω πάνω στη σχάρα του φούρνου χαρτί (φούρνου) και απλώνω τις μισές φέτες του ψωμιού, δηλαδή 4. Αλείφω κάθε μία από αυτές με μουστάρδα.
Μετά, βάζω ζαμπόν και ακολουθεί η γκρυγιέρ – γραβιέρα. Εχω δηλαδή 4 ανοιχτά σάντουιτς. Τα βάζω στο γκριλ έως ότου το τυρί αρχίζει να λιώνει, όχι παραπάνω.
Κλείνω, ζευγαρώνω τα σάντουιτς με τις υπόλοιπες φέτες του ψωμιού και από πάνω απλώνω μια γενναιόδωρη δόση από την σως μορναί.
Ξαναβάζω στο γκριλ για λίγα λεπτά, 3 περίπου, μέχρι η σάλτσα να ροδοκοκκινίσει.

Σ’ αυτό το διάστημα τηγανίζω με ελαιόλαδο 4 αυγά φροντίζοντας οπωσδήποτε να μη σπάσει ο κρόκος τους και να μη πολυτηγανιστούν- ίσα να πήξει το ασπράδι.Πάνω από κάθε σάντουϊτς βάζω από ένα αυγό. Δεν χάνω λεπτό, η κυρία προσφέρεται καυτή!

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σπούδασε Λογιστική - Marketing. Πρόσφατα, Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών (Mini MBA) στο πρόγραμμα elearning του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Marketing and Communication Management στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εμπνευστής και υπεύθυνη του flust.gr. Ιδιοκτήτρια της Nettings που δραστηριοποιείται στο Digital Marketing & Communication Management
Κατερίνα Σταματελοπούλου

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+