Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » art-flust » Όταν είδα την ταινία Nymphomaniac, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Όταν είδα την ταινία Nymphomaniac, της Χριστίνας Καλογεροπούλου

Χριστίνα Καλογεροπούλου Φεβ 07,2014 2 Σχόλια

nymphomaniac-poster-banner

Σε παλιότερο άρθρο μου: Lars von Trier, ένα αφιέρωμα που δεν πρέπει να χάσετε!, δήλωνα κατενθουσιασμένη για το αφιέρωμα που έκανε ο κινηματογράφος ΑΣΤΥ στον Δανό σκηνοθέτη Lars von Trier. Είναι ένας κινηματογράφος που εκτιμώ ιδιαιτέρως, αφού ενδείκνυται για όλους τους σινεφίλ που εκτιμούν τα χρήματά τους. Όχι μόνο φιλοξενεί ανά τακτά διαστήματα καταπληκτικές ταινίες και ποικίλου είδους αφιερώματα, αλλά οι τιμές των εισιτηρίων αποδεικνύουν την εγκράτεια από πλευράς του κινηματογράφου. Έτσι, λοιπόν, εννιά ταινίες του Lars von Trier προβλήθηκαν στο Άστυ, μεταξύ άλλων «Το στοιχείο του εγκλήματος», το «Δαμάζοντας τα κύματα» αλλά και το «Χορεύοντας στο σκοτάδι», κατά τη γνώμη μου διαχρονικά στολίδια του κινηματογράφου και σίγουρα ταινίες που κάποιος πρέπει να έχει δει.

Με αυτό το πνεύμα ενθουσιασμού, περίμενα πώς και πώς την πολυπόθητη στιγμή που το Nymphomaniac, η νέα και πολυσυζητημένη ταινία του Trier, θα προβληθεί και στην Ελλάδα. Η εν λόγω ταινία έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά αυτό είναι συνηθισμένο για τον συγκεκριμένο σκηνοθέτη. Ένα είναι σίγουρο, πως μονάχα απαρατήρητος δεν περνάει με ό,τι κι αν κάνει. Εάν όχι όλες, οι περισσότερες ταινίες του έχουν γίνει αφορμή σχολιασμού –όχι πάντοτε καλού. Βέβαια, η ρήση «Δεν υπάρχει κακή διαφήμιση», επιβεβαιώνεται απόλυτα από τις κατάμεστες ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες ήδη από την πρεμιέρα της ταινίας.

Και πώς δεν έχει χαρακτηριστεί όμως αυτή η ταινία… Τσόντα, κακόγουστο πορνό και άλλοι χαρακτηρισμοί που κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Δεν έλειψαν φυσικά και τα απρόοπτα γύρω από την ταινία. Σάλος προκλήθηκε όταν σε έναν κινηματογράφο του εξωτερικού, μερικούς μήνες πριν, έγινε κάποιο μπέρδεμα και στην αρχή της προβολής παιδικής ταινίας, αντί να προβληθεί trailer από άλλη παιδική ταινία, προβλήθηκε αυτό του Nymphomaniac! Σχολιάστηκαν φυσικά το ίδιο επικριτικά και οι αφίσες της ταινίας, με τους πρωταγωνιστές να έχουν φωτογραφηθεί σε στιγμή οργασμού.

Ο ασυμβίβαστος όμως και εκρηκτικός σκηνοθέτης, με μερικές πολύ όμορφες και αξιόλογες ταινίες στην καριέρα του, αυτή τη φορά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το δείγμα γραφής του. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για το Nymphomaniac ως κάτι αδιάφορο ή αντιαισθητικά σκηνοθετημένο. Άλλωστε, ο Τρίερ ξέρει καλά να εγείρει τον προβληματισμό και τον σχολιασμό με ό,τι κι αν παρουσιάσει. Ακόμη κι οι ερωτικές σκηνές συνοδεύονται με μουσικές και ιδιαίτερα πλάνα, συνθέτοντας ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Όμως οι φιλοσοφικοί στοχασμοί των πρωταγωνιστών, γύρω από το σεξ, από τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς και η αναφορά τους σε θρησκευτικά και ψυχαναλυτικά θέματα, καθιστούν την ταινία μεν ενδιαφέρουσα, αλλά ταυτόχρονα αδέξια και κοινότοπη. Το «Στοιχείο του εγκλήματος» για παράδειγμα, που εμπεριέχει εξίσου ψυχαναλυτικές αναφορές είναι μακράν πιο ενδιαφέρον και «πνευματικά ερεθιστικό»..

Καλό θα είναι οι επίδοξοι θεατές της ταινίας να δουν πρώτα τις πιο παλιές του, ώστε εν τέλει να καταλήξουν στο Nymphomaniac για να επέλθουν στην ίδια συνειδητοποίηση. Παρόλα αυτά, εάν για κάτι πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο, είναι πως ποτέ οι ταινίες του δεν περνούν απαρατήρητες!

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Γεννήθηκε ένα ανοιξιάτικο πρωινό του Μαΐου. Ήταν 5 χρόνια πριν τη νέα χιλιετία. Αποφοίτησε από την Ελληνογερμανική Αγωγή και προσώρας φοιτά –προσπαθεί τουλάχιστον- στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο τμήμα Φιλοσοφίας , Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Μιλάει στα Αγγλικά, στα Γερμανικά και στα Γαλλικά. Λατρεύει τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια και το κόκκινο κρασί. Τα υπόλοιπα, μέσα από την πένα της.
Χριστίνα Καλογεροπούλου

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
 • Nick

  4 γραμμές έγραψες για τo «Nymphomaniac» όλες κι όλες και τι μας λες; Τίποτα!
  Κατά τα άλλα για το κατά πόσο είναι controversial ταινία και άλλα facts που δεν έχουν να κάνουν με τον τίτλο του άρθρου. Επίσης δεν μας είπες τι έγινε όταν είδες την ταινία nymphomaniac εκτός αν απλά τότε ήταν που κατάλαβες ότι ο Lars Von Trier έχει κάνει «μερικές όμορφες ταινίες στην καριέρα του».
  Τα λίγα σχόλια που γίνονται σε αυτό το άρθρο σε σχέση με την ταινία αυτή καθ’αυτή, είναι ιδιαίτερα ψυχαγωγικά. Αδέξια και κοινότοπη;! Μια ταινία με έναν ολοκληρωμένο πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, δυνατές ερμηνείες, καλή φωτογραφία.
  Αισθάνομαι ότι το άρθρο αυτό χαρακτηρίζει μέτρια μια ταινία που αναμφίβολα διεγείρει το μάτι και συνταράσει τη ψυχή. Αλλά μάλλον όχι. Έχει κάνει και καλύτερες όπως λες.
  Επίσης.
  Η ταινία ΕΙΝΑΙ οι φιλοσοφικοί στοχασμοί αυτοί. Και είναι γελοίο να λες πως δεν ξεπέρασε ο Φον Τρίερ το δείγμα γραφής του, μια ηλίθια έκφραση, γιατί αρχικά, δεν έχει καν σημασία. Δεν είναι ο σκοπός να κάθεται κανείς να συγκρίνει τα έργα ενός καλλιτέχνη.
  Αν μπορείς να κρίνεις πότε ο καλλιτέχνης ξεπέρασε τον εαυτό του, ή ακόμη και το τι σημαίνει αυτό και αν μπορεί να συμβεί, συγχαρητήρια. Απλά αυτή η σοφία εκπαίδευση και μόρφωση ας φανεί στο επόμενο άρθρο. Εδώ, μόνο μια ρηχή ποζεροάποψη, από άτομα που θέλουν να έχουν άποψη πάνω σε όλη την κουλτούρα και υποκουλτούρα, πολιτική και κοινωνία, χωρίς να έχουν τα φόντα.

  • Christina Kal

   Αρχικά, να σε ευχαριστήσω που διάβασες το άρθρο μου και να τονίσω δευτερευόντως το γεγονός πως το άρθρο δεν απευθύνεται αποκλειστικά στο Nymphomaniac αλλά γενικότερα στις ταινίες του Lars von Trier έχοντας ως αφορμή το Nymphomaniac. Γι” αυτό εξάλλου αναφέρομαι στο γενικότερο έργο του και επισυνάπτω και το προηγούμενο άρθρο μου.
   Το θέμα με την εν λόγω ταινία, είναι πως, έχοντας προσωπικά δει και προηγούμενες δουλειές του αλλά έχοντας επίσης δει γενικώς κινηματογράφο, ούτε με συγκλόνισε η ταινία ούτε και μπορώ να την θεωρήσω ως αριστουργηματικό δημιούργημα του εν λόγω σκηνοθέτη. Φυσικά δεν μιλώ ως επαΐων -αφού δεν έχω σπουδές στον τομέα του κινηματογράφου- αλλά απλώς ως τακτική θεατής. Δεν την λες αδιάφορη. Θα συμφωνήσω μαζί σου στο ότι έχει πολύ ωραία φωτογραφία και ερμηνείες αλλά και στοχασμούς που δεν είναι αδιάφοροι. Όμως, το να πάρεις κοινοτοπίες και να τις βάλεις με ωραίο και καλλιτεχνικό τρόπο σε μια ταινία, δεν σημαίνει πως το αποτέλεσμά σου είναι και αξιόλογο.
   Το εάν έχω τα φόντα ή όχι να εκφράζω την άποψή μου νομίζω φαίνεται σε κάποιον που διαβάζει συστηματικά τα ε ν υ π ό γ ρ α φ α άρθρα μου..

Google+