Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » ευ-flust » Φακές σε σάλτσα πορτοκαλιού με γαρίδες, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Φακές σε σάλτσα πορτοκαλιού με γαρίδες, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη Αυγ 01,2013 0 Σχόλια

Ένα πιάτο – υπερθέαμα με πρωταγωνίστρια την υπέροχη φακή που με εκπλήσσει συνεχώς με την ικανότητά της να «κολλάει» παντού…
Ναι, ομολογώ ότι δεν την πολυαγαπούσα και έψαχνα συνέχεια δικαιολογίες για να την αποφύγω, αλλά τον τελευταίο καιρό αποφάσισα να συσφίξω λίγο τις σχέσεις μας και να της δώσω μια ευκαιρία παραπάνω. Τελικά, δεν το μετάνιωσα!

Να ξέρετε ότι με τον βράσιμο, η φακή χάνει αρκετό από το σίδηρο που διαθέτει, οπότε να αποφεύγετε να τη βράζετε πολύ, 20-25 λεπτά αρκούν. Ωστόσο, μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφήσει πιο εύκολα τον σίδηρο, συνδυάζοντάς τη με λίγο χυμό πορτοκαλιού, σαν ενισχυτικό γεύσης.
Αν τη φτιάχνετε σε κόκκινη σάλτσα, μην διστάσετε μαζί με τον χυμό ντομάτας να ρίξετε και λίγο φρέσκο χυμό πορτοκάλι ή αφού απολαύσετε μια γερή μερίδα, φάτε ένα πορτοκαλάκι για επιδόρπιο!

Εναλλακτικά, δοκιμάστε την πρωτότυπη και αναπάντεχα νόστιμη συνταγή που σας προτείνω και θα έχετε το τερπνόν μετά του ωφελίμου!!
Υλικά για 4 άτομα:
400γρ. φακές
Λίγο ελαιόλαδο
Τον χυμό από 3-4 πορτοκάλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
200γρ. φρέσκιες γαρίδες με το κέλυφος, μικρό μέγεθος
1 κρεμμύδι ξερό
Αλάτι/πιπέρι/θυμάρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις φακές για λιγότερο από 20 λεπτά, πριν μαλακώσουν εντελώς και τις αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα φαρδύ και ρηχό σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το κρεμμύδι και τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο, το θυμάρι και τα ξύσματα και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμα. Ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες με το κέλυφος, αφού αφαιρέσουμε μόνο το κεφάλι και αφήνουμε να βράσουν 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Προσθέτουμε μέσα σε αυτή τη σάλτσα και τις φακές και αφήνουμε όλα μαζί να βράσουν για 3-4 λεπτά, μέχρι αυτές να πιουν το πολύ ζουμί. Σερβίρουμε όμως σε βαθιά πιάτα και απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστό.

*Το κρεμμύδι πρέπει να μαλακώσει πολύ, να γίνει διάφανο. Εμένα μου αρέσει να τα ανακατεύω όλα μαζί και να βράζουν στο τέλος παρέα όλα τα υλικά γιατί έτσι παίρνει το ένα τη γεύση του άλλου, όμως αν θέλετε μπορείτε να βράσετε ξεχωριστά τις γαρίδες και να τις προσθέσετε στο τέλος. Σε αυτή τη σάλτσα πορτοκαλιού μπορείτε επίσης να ρίξετε φιλετάκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας που ταιριάζουν εξίσου με τις φακές! Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε, αν σας αρέσει, ένα-δύο καρότα που χαρίζουν έντονο χρώμα στο πιάτο σας και μια γλύκα που ταιριάζει πολύ με τα εσπεριδοειδή.

eating-around

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη

blogger at eating around
Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Εμμανουέλα Κόκκαλη

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+