Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Το αιλουροειδές ένστικτο της ανθοπώλιδος, του Κωστή Α. Μακρή

Το αιλουροειδές ένστικτο της ανθοπώλιδος, του Κωστή Α. Μακρή

xflusters Φεβ 06,2013 0 Σχόλια

Στα γήπεδα αναστενάζει η Ελλάδα; Όχι πια.

Πώς να το χωνέψει ο νους της υφηλίου ότι ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο σόι που με κάθε ευκαιρία σπρώχνει κάποιον στην πίστα. Πότε σαν σωτήρα, εκφραστή του βαθύτερου μερακλώματός της και των λιγούρικων απωθημένων της, και πότε σαν εκδικητή Κοεμτζή ή αποδιοπομπαίο Λεωνίδα με τους τριακόσιους.

Γάμος χωρίς κλάματα και κηδεία χωρίς γέλια δεν γίνεται. Το ξέρουμε αυτό. Αλλά ποια ποιον παντρεύεται στις δύσκολες αυτές ώρες της ξέφρενης κηδείας των σιωπηλών σκέψεων; Ό,τι βρεθεί. «Καλό παιδί να είναι, βρε κορίτσια, και το μέγεθος δεν έχει σημασία», που θα ’λεγε και η γιαγιά.

Για να πούμε την αλήθεια, στις κηδείες δεν χορεύουμε. Όχι φανερά, τουλάχιστον. Αλλά σε όλα τα άλλα το κουνάμε, που λέει ο λόγος. Γάμοι, βαφτίσια, αποφοίτηση, πτυχίο, γιορτή ονομαστική ή γενεθλίων, ταβέρνα, σπίτι, σουβλατζίδικο.

Και πάντοτε, κάπου εκεί δίπλα, ελλοχεύει με άγρυπνο μάτι η αιλουροειδής ανθοπώλις. Η Εθνική Λουλουδού.
Έτοιμη να σου πασάρει τα ασώματα άνθη της. Άνθη του κακού; Όχι, μωρέ Μποντλέρ, άλλα ήταν εκείνα. Αλλά πού να ξέρεις εσύ…

Υπάρχει τέχνη στο πώς το δισκάκι αδειάζει μέσα σε άλλο δίσκο από φελιζόλ κι όλα μαζί τα λουλούδια θα λούσουν, θα τιμήσουν, θα γλείψουν, θα κολακέψουν και θα ψηλώσουν τον κοντό με τη γραβάτα που κορυβαντιά ένθεος, την ψηλή που κορδακίζεται, τον άχαρο και πεφτοκώλη ζεϊμπέκη, τον καυλοπυρέσσοντα μεσόκοπο, την ξέφρενη εκτός θαυμάτων αναστενάρισσα, τον ρευματοειδή παππού και την κρεμμυδοκόφτρα γιαγιά μαζί με το στρίγκλικο εγγόνι.
Οι δημόσιοι λουλουδούδες (ναι, αρσενικό επίθετο σε θηλυκό ουσιαστικό, δεν έκανα λάθος) είναι μονίμως έτοιμοι με τα λευκά φελιζολένια δισκάκια, τα ασημοντυμένα σαν τάματα με αλουμινόχαρτο, είναι έτοιμοι ―και έτοιμες― να προσφέρουν τα λουλούδια (που πιο πολύ σε τάφο θα ταιριάζανε) στο αντικείμενο του κτητικού θαυμασμού τους. Στον ψηφοφόρο, στον δικό τους πολιτικό, στον εραστή των κραυγών τους, στον αναγνώστη τους, στον ακροατή τους, στον τσάμπα μάγκα, στον (καθ’ ημάς και ανθ’ ημών) ήρωα, στον εξεγερμένο, στον φωνακλά, στον τραμπούκο, στον κάθε βιαστή της κοινής λογικής.

Ο ψύχραιμος και γενναιόδωρος χορευτής και η έμπειρη και συνετή χορεύτρια δεν έχουν ανάγκη να λουστούν με λουλούδια. Τους φτάνει λίγο καθαρό νερό, μετά. Γιατί αυτό το βλέμμα της λουλουδούς, που σε κάνει να βγάζεις από την τσέπη το περίσσευμα, το υστέρημα ή τα κλοπιμαία, δεν πιάνει εδώ. Οι καθωσπρέπει λουλουδούδες σωπαίνουν απέναντι στο αυθεντικό. Αποτραβιούνται προς την κουζίνα. Και έρχονται τότε οι αυθεντικοί ανθοφόροι με τα ενσώματα λουλούδια.

Με ένα βλέμμα που δεν έχει υποκύψει στης λουλουδούς την πρόκληση και κρατάει τα περισσεύματα της καρδιάς, της μνήμης και του νου, θα προσφέρουν ένα φιλί, ένα ερτζιανό χαμόγελο, ένα χειρόγραφο χάδι, μια σταθερή ―πέρα από τον θάνατο― αγάπη.

Αυτά τα πανάκριβα, που τα φυλάς για ό,τι αξίζει και που δεν τα ξοδεύεις σε πίστες και πρωτοσέλιδα.

04 Φεβρουαρίου 2013

Ετικέτες

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
Google+