Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Στην κουζίνα του Καλλιμάνη, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Στην κουζίνα του Καλλιμάνη, της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη Ιουλ 09,2014 0 Σχόλια

“Εχω πει πολλές φορές πόσο πολύ αγαπώ τη δουλειά μου και θα το ξαναπώ. Γιατί έχω γνωρίσει αξιόλογους ανθρώπους εκεί ανάμεσα στο ψάξιμο προϊόντων και στις επισκέψεις σε βιομηχανίες, μεταξύ τυριού και αχλαδιού (στην κυριολεξία), ενώ απολαμβάνω τις νοστιμιές του τόπου μου. Τα πάντα είναι οι άνθρωποι πρώτα κι έπειτα οι γεύσεις, μοιραία όμως κάποιοι ταυτίζονται με μοναδικές γεύσεις που θες να απολαμβάνεις ξανά και ξανά.

013

Για παράδειγμα, χρόνια τώρα παίρνω θαλασσινά και ψάρια «Καλλιμάνης», μου άρεσαν πάντα. Ποιος να μου το’λεγε όμως ότι θα βρεθώ κάποια στιγμή στο εργοστάσιό τους, θα μαγείρευα στην κουζίνα τους μαζί με την πρόεδρο της εταιρείας και θα έτρωγα στο τραπέζι τους μαζί με όοολο το προσωπικό;! Πλέον, κάθε φορά που θα ψωνίζω τα προϊόντα τους, θα θυμάμαι αυτή την υπέροχη εμπειρία, το ζεστό τους χαμόγελο και τα όμορφα λόγια όλων.

Επισκεφθήκαμε μαζί με φίλους food bloggers, πριν λίγες ημέρες, το εργοστάσιο στο Αίγιο, ξεναγηθήκαμε σε όλους τους χώρους και μάθαμε την ιστορία της οικογένειας Καλλιμάνη. Το 1989 ο σύζυγος της κυρίας Καλλιμάνη έφυγε από τη ζωή κι εκείνη έμεινε με 4 ανήλικα παιδιά και μια επιχείρηση που τότε δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένη αλλά είχε πολλές δυνατότητες, ενώ ήταν και η μόνη πηγή εισοδήματος για την οικογένεια. Οπότε, η «Καλλιμάνα»- όπως μου αρέσει να την αποκαλώ- έπρεπε να βρει δυνάμεις να στηρίξει και να αναπτύξει φυσικά την επιχείρηση για λόγους οικονομικούς αλλά και για να έχει κάτι δημιουργικό να ασχολείται εκείνη και τα παιδιά της. Τα δύο από τα τέσσερα, ο Παναγιώτης και η Ντίνα, εργάζονται μέχρι σήμερα στην εταιρεία, στα οικονομικά και το marketing. Η κυρία Πρόεδρος, όπως την αποκαλούν τα παιδιά της, είναι μια γυναίκα που συνδυάζει το δυναμισμό και την αυστηρότητα με τη γλυκύτητα και την χαρούμενη διάθεση. Μια αρχοντογυναίκα που έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στην επιχείρηση.

Μετά την χαλαρή κουβέντα που είχαμε και αφού απάντησαν σε όλες μας τις ερωτήσεις, μας αποκάλυψαν την έκπληξη! Μας έδωσαν από μια ποδιά και μερικά πακέτα ψάρια και θαλασσινά και μας προκάλεσαν να μπούμε στην κουζίνα και να δημιουργήσουμε ό,τι λαχταράμε! Η κυρία Πρόεδρος μεταμορφώθηκε κι έγινε για λίγο «μαμά» μας. Έβαλε κι εκείνη ποδιά και μπήκε μαζί μας στην κουζίνα, έφτιαξε δύο δικές της γρήγορες συνταγές και παρακολουθούσε και τις δικές μας, κάνοντας «μαμαδίστικες» παρατηρήσεις του στυλ «αυτό θέλει κι άλλο νερό», «πολύ αλάτι έχεις βάλει εδώ» και τέτοια. Η όλη φάση θύμιζε πραγματικά ελληνική, φασαριόζικη οικογένεια που βρέθηκε μετά από καιρό!

Και η οικογενειακή ευτυχία ολοκληρώθηκε όταν ήρθαν και τα παιδάκια από το «Χαμόγελο του παιδιού» της περιοχής, μαζί με τις δασκάλες τους. Γέμισε ο χώρος χαρούμενες φωνούλες, ζεστά χαμόγελα και πολλές ζωγραφιές! Σερβίραμε τα φαγητά σε ένα μεγάλο τραπέζι και φάγαμε όλοι μαζί. Και κάθε φορά που διαπιστώνω ότι το φαγητό είναι ικανό από μόνο του να ενώσει παρέες, να φέρει κοντά ανθρώπους αγνώστους μεταξύ τους, συγκινούμαι πραγματικά. Όλοι μας σκεφτήκαμε συνταγές στο λεπτό, αμέσως μόλις πιάσαμε τα σακουλάκια «Καλλιμάνης» στα χέρια μας, μάς ήρθαν δεκάδες νόστιμες ιδέες στο μυαλό και ήταν όλες απίθανες. Το τραπέζι μας έμοιαζε με μπουφέ καλού εστιατορίου.

Εγώ έφτιαξα πολύ εύκολα και γρήγορα φιλέτο πέρκας στον φούρνο με κόκκινη σάλτσα, σαν πλακί. Ξεφλούδισα ντομάτες και τις χτύπησα στο μούλτι μαζί με πράσινη και κόκκινη πιπεριά, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και σκόρδο και άπλωσα αυτή την πάστα επάνω στα φιλέτα. Τα έψησα στον φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πιεί το πολύ νεράκι και να δέσει η σάλτσα και σέρβιρα με μπόλικο φρέσκο μαϊντανό.

Για την ποιότητα αυτών των προϊόντων και την αξιοπιστία δεν θέλω να πω πολλά. Πάντα μου έβγαζε μια σιγουριά το όνομα «Καλλιμάνης» και απλώς τώρα επιβεβαίωσα τα όσα πίστευα. Αυτό που θέλω να τονίσω και να σας συμβουλεύσω, είναι να κοιτάτε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες απόψυξης που υπάρχουν στο πίσω μέρος της συσκευασίας, να είστε πάντα προσεκτικοί με το θέμα «πάγωμα-ξεπάγωμα» και να ψωνίζετε από σημεία τα οποία εμπιστεύεστε στο θέμα συντήρησης κατεψυγμένων και νωπών προϊόντων. Γιατί δεν θα φταίει ο «Καλλιμάνης» αν εσείς αγοράσετε ένα κατεψυγμένο σακουλάκι και μετά αποφασίσετε να πάτε για καφέ μαζί με τα ψώνια κι αυτό λιώσει από τη ζέστη κι εσείς πάτε σπίτι και το ξαναβάλετε στην κατάψυξη. Ας γίνουμε επιτέλους συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, πρώτα απ” όλα για την υγεία μας.

Ευχαριστώ πολύ τη Socialab  για την πρόσκληση και όλο το team του «Καλλιμάνη»  για την φιλοξενία!

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη

blogger at eating around
Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Εμμανουέλα Κόκκαλη

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+