Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Ο θάνατος του ποιητή Κωστή Παλαμά, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Ο θάνατος του ποιητή Κωστή Παλαμά, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

xflusters Φεβ 27,2013 0 Σχόλια

70 χρόνια από την 28η Φεβρουαρίου 1943

Εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό χιλιάδες κόσμου μαζεύονται στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. νοιώθουν την ανάγκη να κατευοδώσουν τον μεγάλο ποιητή, τον Κωστή Παλαμά, αυτή την μεγάλη ψυχή στην τελευταία του κατοικία. Μακριά από την κατοχή, την πείνα, τους εξευτελισμούς. Η Ιωάννα Τσάτσου σημειώνει: «Είχαμε ξεχάσει ότι ήταν κι αυτός θνητός…».

Οι εφημερίδες γεμίζουν με αφιερώματα για τον νεκρό ποιητή και οι πεινασμένοι ρουφούν τα κείμενα με λαιμαργία. Χορταίνουν πνευματικά. Κι αυτό το χόρτασμα βοηθά και τις ψυχές να σηκώνονται, να νοιώθουν περήφανες κι ελεύθερες. Πολύ γρήγορα η νεκρώσιμη ακολουθία διαφοροποιήθηκε. Άλλαξε. Έγινε αιτία πολιτικής συγκέντρωσης. Ο κόσμος αδιαφόρησε για την έντονη παρουσία των κατοχικών αρχών, κοιτούσε περιφρονητικά τον πρωθυπουργό Λογοθετόπουλο, έριχνε άγριες ματιές στους Γερμανούς.

«Ποιός τους είπε να έρθουν εδώ, να μαγαρίσουν με την άθλια παρουσία τους τη λειτουργία μας;» σκέπτονται πολλοί και το γράφει ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Η νεκρώσιμη ακολουθία ξεκίνησε στις 11:00 με τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό να χοροστατεί. Ο δικός του λόγος που ακούστηκε πρώτος, ήταν μια «πατριωτική προσλαλιά», όπως σημείωσε ο Γιώργος Θεοτοκάς. Αμέσως μετά, έγινε ο πρώτος «σεισμός». Πήρε το λόγο ο Άγγελος Σικελιανός και απήγγειλε με την στεντόρεια φωνή του ένα ποίημα, που είχε γράψει τα χαράματα.

«Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα..

Οι φοβερές σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα! Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!!» Μ’ αυτές τις λέξεις έδιωξε το θάνατο, έδιωξε τη θλίψη και γέννησε και θέριεψε έναν θρίαμβο. Όσοι ήταν μέσα στην εκκλησία βγήκαν για να συνοδέψουν τον μεγάλο άνδρα στο σημείο της ταφής. Εκεί που ακόμη και σήμερα μπορούμε να τον επισκεπτόμαστε. Ο κόσμος, ντυμένος στα μαύρα, γέμισε το νεκροταφείο. Κανείς δεν μιλούσε. Ήταν η ώρα να κατεβάσουν το φέρετρο. Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας προχώρησε να καταθέσει στεφάνι και τα πόδια του παρέλυσαν.

Πρώτος και μόνος ο Γιώργος Κατσίμπαλης άνοιξε το στόμα του και άρχισε να τον βρίζει εντονότατα. Η φωνή του δυνάμωνε όλο και περισσότερο, καθώς ο θυμός του γινόταν  ανεξέλεγκτος. Και ξέσπασε, αδιαφορώντας αν υπέγραφεεκείνη τη στιγμή τη θανατική του καταδίκη:

«Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή..»

Το τεράστιο πλήθος βουβάθηκε από φόβο, οι καρδιές σταμάτησαν να χτυπούν, η αδελφή του Γιώργου Σεφέρη τον τράβηξε από το μανίκι, σε μια προσπάθεια να τον κάνει να σωπάσει, ο Γερμανός γύρισε και τον κοίταξε κεραυνόπληκτος. Ο Κατσίμπαλης συνέχισε απτόητος:

«Σε γνωρίζω από την όψη…»

Σ’ αυτό το σημείο τον συνοδεύει ένας ακόμη, άγνωστος «που με βιά μετράει τη γη». Στην επόμενη στροφή, η φωνή του Κατσίμπαλη σταμάτησε να ακούγεται, γιατί τραγουδούσε πλέον όλος ο κόσμος, με τα δάκρυα να τρέχουν στα ισχνά μάγουλά τους:

«Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά,
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε, ω, χαίρε, Ελευθεριά!»

Ο ύμνος αντήχησε στις γύρω περιοχές, ένα ηχηρό χαστούκι στα πρόσωπα των κατακτητών. Η κηδεία του λαμπρού ανθρώπου είχε μετατραπεί σε διαδήλωση πατριωτικής έξαρσης.

Ο κόσμος άρχισε να φεύγει, αλλά ήταν ολοφάνερο ότι κανείς δεν γύριζε από κηδεία. Είχαν παρακολουθήσει μια ταινία για την ελευθερία της πατρίδας, για την απεραντοσύνη του ελεύθερου πνεύματος.

Αυτός ο ολιγάριθμος λαός έγινε απειράριθμος από τη μια στιγμή στην άλλη. Σκυμμένος τετρακόσια χρόνια στους Τούρκους δεν είχε μάθει να σκύβει. Δύο χρόνια σκληρής, γερμανικής κατοχής με βασανιστήρια δεν τον είχαν πτοήσει.

Φίλοι μου, ας κάνουμε ένα μνημόσυνο για όλους εκείνους τους Έλληνες συνανθρώπους μας, που μπορεί να ήταν παππούδες και γιαγιάδες μας. Κι ας πάρουμε δύναμη από τις δικές τους πράξεις, ας υψώσουμε τα κεφάλια μας, ας σηκώσουμε τις ψυχές μας ψηλότερα, όλο και  ψηλότερα…

Ετικέτες

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
Google+