Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » γεύσεις » Να, εδώ. Απλώνουμε τραχανά! της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Να, εδώ. Απλώνουμε τραχανά! της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη Οκτ 31,2014 0 Σχόλια

Η διαδικτυακή μου φίλη Κατερίνα Παπαδοπούλου, έφτιαξε τραχανά για πρώτη φορά το καλοκαίρι που μας πέρασε, μαζί με τη μαμά της και μας έστειλε φωτοντοκουμέντα καθώς και οδηγίες. Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Αν και δεν είναι εποχή τώρα για να φτιάξεις κι εσύ τραχανά, φύλαξε αυτές τις οδηγίες, γιατί μπορεί το καλοκαίρι να σου έρθει η όρεξη ή απλώς θαύμασε την μαεστρία των κοριτσιών μας!

Το μικρόφωνο στην Κατερίνα…

flust.gr

Γενικά τέτοιου είδους ζυμαρικά, τραχανά, χυλοπίτες κ.α, τα φτιάχνουμε καλοκαίρι, Αύγουστο για παράδειγμα, γιατί χρειάζονται ζέστη κατά τη διαδικασία. Η συνταγή είναι εύκολη. Η διαδικασία απαιτεί να αφιερώσεις μια ολόκληρη μέρα. (Απο κει μάλλον βγήκε και το -τι κάνεις τόση ώρα; -απλώνω τραχανά!

Αρχικά χρειάζονται 3 κιλά γάλα. (ποσότητα φυσιολογική για μια οικογένεια που τρώει σε νορμάλ διαστήματα όλο το χειμώνα). Το γάλα αυτό λοιπόν το κάνουμε γιαούρτι και το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (γι’αυτό ο Αύγουστος) για 3 ημέρες. Πρέπει να ξινίσει. (ξινός ο τραχανάς μας)

Αφού περάσουν οι μέρες, σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι, προζύμι, 4 αυγά και αλεύρι -όσο πάρει- για να είναι σφιχτό το μείγμα. Εδώ θέλει μπράτσα και ζύμωμα καλό μέχρι να σφίξει. Το αφήνουμε κι αυτό άλλες 3 μέρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκεπασμένο, σε ένα δωμάτιο και πρωί-βράδυ το «πατάμε» με γροθιές γιατί θα φουσκώνει συνέχεια.

homemade trahanas

Αφού περάσουν άλλες 3 μέρες, ξεκινάμε το «άπλωμα». Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, κόβουμε όλο το μείγμα σε πιτάκια, μεσαίου μεγέθους, και τα απλώνουμε σε ένα σεντόνι. Μόλις πάρουν μια όψη (έτσι το λέμε εδώ ) και αρχίζουν και στεγνώνουν, τα κόβουμε σε πιο μικρά πιτάκια-μπουκίτσες. Μόλις στεγνώσουν κι αυτά (όχι τελείως) ξεκινάμε το τρίψιμο με το κόσκινο στο χέρι. Κατά διαστήματα απλώνουμε το τραχανά μας σε καινούριο σεντόνι και τον αφήνουμε σε ένα δωμάτιο με ζέστη και χωρίς πολύ φως, να στεγνώσει. Τον μαζεύουμε σ’ενα γυάλινο μπωλ και είναι έτοιμος!

Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, αλλά αξίζει τον κόπο. Το ζεστό πιάτο τώρα που χειμωνιάζει σε ανταμοίβει! (ειδικά αν ρίξεις και ένα κομμάτι τυρί φέτα μέσα…..κλαις! )
Φυσικά γίνεται και με σάλτσα, με κοτόπουλο, σαφράν κ πολλά άλλα, αναλόγως τις ορέξεις.

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη

blogger at eating around
Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Εμμανουέλα Κόκκαλη

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+