Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » οικο-flust » Μια ΑΜΚΕ για το Περιβάλλον της Ρόδου, του Μαρτίνου Κανελλάκη

Μια ΑΜΚΕ για το Περιβάλλον της Ρόδου, του Μαρτίνου Κανελλάκη

xflusters Μαρ 06,2013 0 Σχόλια

Σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας και η Ρόδος, αποφασίσαμε να μη μείνουμε απαθείς και με συντονισμένες δράσεις να συμβάλλουμε και εμείς, στο μέτρο που μας αναλογεί, στο να βοηθήσουμε ουσιαστικά τη Ρόδο.

Η εταιρεία

Δημιουργήσαμε λοιπόν το Μάιο του 2011 μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) με τίτλο Εθελοντές για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου που σκοπό έχει να μελετάει συγκεκριμένες δράσεις και να τις υλοποιεί . Μία από αυτές τις δράσεις είναι και η ανακύκλωση χαρτιού.

Τα οφέλη

Όπως γνωρίζετε, το χαρτί μπορεί να πωλείται σε εταιρείες ανακύκλωσης και ΟΛΑ τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιούνται σε προνοιακές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις στο νησί μας προς όφελος όλων μας. Τα οφέλη που θα αποκομίσουμε είναι προφανή διότι εκτός του ότι κάποιοι φτωχοί άνθρωποι ή ιδρύματα θα βοηθηθούν, θα ωφεληθούμε όλοι μας από την παράταση ζωής του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Ο Πλανήτης μας επίσης
θα ωφεληθεί από τα χιλιάδες δέντρα που δεν θα κοπούν για αυτό το σκοπό και επιπλέον από τις τεράστιες ποσότητες ενέργειας και νερού που θα εξοικονομηθούν. Να τονίσουμε ότι όλα τα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούμε αγοράστηκαν με χρήματα από την ανακύκλωση του χαρτιού. Η εταιρεία μας αυτή τη στιγμή απασχολεί ένα υπάλληλο.

Η μέχρι σήμερα δραστηριότητά μας

Μέχρι στιγμής έχουμε κατορθώσει να ανακυκλώσουμε περίπου 650 τόνους
χαρτιού, αλουμίνιο και φυσικά γυαλί και πλαστικό, να απασχολήσουμε ένα άνεργο
και πολύτεκνο υπάλληλο και να συνεισφέρουμε στην τοπική αλλά και στην εθνική
οικονομία στο μέτρο που μπορούμε εξοικονομώντας πρώτες ύλες αλλά και
πληρώνοντας φόρους για τις αγορές μας. Όλο αυτό το χαρτί δεματοποιείται ανά
κατηγορία και αποστέλλεται στην Αθήνα στην εταιρεία με την οποία
συνεργαζόμαστε .

Ο χώρος μας

Η αποθήκη συγκέντρωσης του χαρτιού βρίσκεται στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρ. Τσιγάντε 3, και είναι ανοικτή καθημερινά από τις 9:00 το πρωί μέχρι και τις 4:00 το απόγευμα. Το Σάββατο η αποθήκη λειτουργεί από τους εθελοντές από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. Όπως αναφέραμε πιο πάνω δεχόμαστε έντυπο χαρτί, χαρτόκουτα, εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά φυλλάδια και φυσικά βιβλία. Για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που έχουν μεγάλες ποσότητες συνεργαζόμαστε με το Δήμο Ρόδου, συνεργείο του οποίου φέρνει το χαρτί στην αποθήκη μετά από συνεννόηση μαζί μας.

Οι δράσεις μας

Στους 18 μήνες λειτουργίας μας εκτός της συλλογής χαρτιού, αλουμινίου, πλαστικού και γυαλιού, έχουμε επισκεφτεί ιδρύματα στα οποία μέλη μας έκαναν συναυλίες, εξετάσεις ασθενών, διαθέσαμε κατόπιν αιτήσεων τους σεντόνια και κουβέρτες, τρόφιμα και ρουχισμό. Συγκεντρώσαμε παιχνίδια, πέντε τόνους ρούχα και τρεις τόνους τρόφιμα για συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη. Κάναμε τρεις καθαρισμούς παραλιών και έχουμε κάνει εκδηλώσεις για τα παιδιά των Ρομά. Έχουμε αρχίσει διαλέξεις σε σχολεία με θέμα περιβαλλοντική συμπεριφορά με έμφαση στην ανακύκλωση. Στην αποθήκη μας εξάλλου έχουν στηθεί πάγκοι με χρησιμοποιημένα βιβλία και σχολικά βοηθήματα τα οποία μπορούν να αγοράσουν οι συμπολίτες μας έναντι συμβολικής τιμής. Στο παζάρι αυτό συνεισφέρουν οι συμπολίτες φέρνοντας τα βιβλία που δε χρειάζονται αλλά σε κάποιους άλλους είναι χρήσιμα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει εργαστήρια για καλλιτεχνική δημιουργία από Ανακυκλώσιμα υλικά (γυαλί, πλαστικό, χαρτί), τα οποία έχουν τύχει πολύ θερμής υποδοχής από τους ροδίους. Στο θέμα του πολιτισμού αναλάβαμε πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί πάρκο με τις αναθηματικές στήλες και των δεκαοκτώ Ροδίων ολυμπιονικών, για την επαναλειτουργία του Εθνικού θεάτρου, για την επισκευή των ανεμόμυλων της πόλεως της Ρόδου και για την δημιουργία πλανηταρίου. Μέλη μας, επίσης, συμμετέχουν και στις δράσεις του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου.

Μελλοντικές Δράσεις

Μετά από την ανταπόκριση των κατοίκων στην κίνησή μας ο Δήμος Ρόδου αποφάσισε την δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) κάτι που μας δικαίωσε στην ανάληψη αυτής της δράσης. Επίσης αποφασίσαμε να αναλάβουμε σε συνεργασία με τον Δήμο ένα δεκαπενταετές πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία το οποίο θα αρχίσει πιθανόν τον επόμενο μήνα.

1250865_green_earth* Ο Μαρτίνος Κανελλάκης είναι οφθαλμίατρος και ενεργός πολίτης της Ρόδου στο πλαίσιο του εθελοντισμού και σε θέματα περιβάλλοντος και φιλοζωΐας.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
Google+