Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » art-flust » Μια άλλη πλευρά του Βίκτωρα Ουγκώ, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Μια άλλη πλευρά του Βίκτωρα Ουγκώ, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

xflusters Μαρ 13,2013 0 Σχόλια

Όλοι γνωρίζουν τον συγγραφέα των «Αθλίων», τον «μάγο των λέξεων». Στις μέρες μας, άλλη μία προσπάθεια ξαναζωντανέματος του τεράστιου βιβλίου του σαν μιούζικαλ, οδηγεί τα πλήθη στις αίθουσες των κινηματογράφων. Δεν θα σας δώσω στοιχεία της προσωπικής του ζωής. Πιστεύω ότι όσοι τα χρειάζονται, μπορούν να ανοίξουν μια οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια, ακόμη και αυτή του διαδικτύου. Εγώ, θα σας πω για κάποια άλλη πλευρά του μεγάλου συγγραφέα. Αυτή του αποκρυφισμού.

Πέραν των όσων αξιοπερίεργων θα διαβάσετε, σκεφτείτε ότι το μυαλό του ανθρώπου παραμένει το ίδιο περίεργο, το ίδιο έτοιμο να δεχτεί το «αφύσικο» και «άγνωστο», ανεξάρτητα με το επίπεδο της μόρφωσης. Προβληματιστείτε, λοιπόν, διασκεδάζοντας!

Στην διάρκεια της εξορίας του στο νησί Γκέρνσι της Μάγχης, ο Ουγκώ μυήθηκε στην νέα- τότε- «μόδα» των πνευματιστικών συνεδριών από την φίλη του Ντελφίν ντε Ζιραντέν. Όσοι έπαιρναν μέρος σε τέτοιου είδος συνεδρίες, επιθυμούσαν και επεδίωκαν να επικοινωνήσουν με τους νεκρούς. Μέσο τους ήταν το περίφημο τραπεζάκι, που, όταν τα πνεύματα επικοινωνούσαν, μετακινιόταν.

Αυτή η μέθοδος είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί στην Αμερική. Ο Ουγκώ ήταν γενικά ανοιχτός στα θέματα αυτά, καθώς θεωρούσε ότι οι συγγραφείς μοιάζουν –κατά κάποιον τρόπο- με τους μάντεις και, επιπλέον, πίστευε στην μετενσάρκωση. Κάποιο βράδυ, η μαντάμ ντε Ζιραρντέν δεν έβλεπε την ώρα να τελειώσει το γεύμα που παρέθετε στους καλεσμένους της, προκειμένου να τους
παρουσιάσει- ιδιαίτερα στον Ουγκώ- τα θαύματα του τραπεζιού που μιλά, όπως το ονόμαζαν.

Πράγματι, όταν τελείωσε το γεύμα, όλοι οι καλεσμένοι τοποθέτησαν τα χέρια τους στο θαυματουργό τραπέζι. Παρ’ όλα αυτά, εκείνο το βράδυ δεν συνέβη τίποτε. Η μαντάμ Nτε Ζιραρντέν κατέληξε τότε στο συμπέρασμα ότι έφταιγε το σχήμα του τραπεζιού, εφόσον εμπόδιζε τη ροή της ρευστής δύναμης.

Την επόμενη μέρα πήγε και αγόρασε ένα στρογγυλό, που στηριζόταν σε ένα πόδι. Στη συνεδρία που έγινε στη συνέχεια, τοποθέτησε το νέο έπιπλο πάνω στο πρώτο τραπέζι. Για άλλη μια φορά, δεν συνέβη τίποτε. Όμως, η κυρία Ζιραρντέν δεν εννοούσε να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της. Όπως είπε στον Ουγκώ, πίστευε ότι τα πνεύματα δεν ήταν αμαξάδες να περιμένουν την πελατεία τους, αλλά ελεύθερα όντα. Τελικά, μετά από πολλές, άκαρπες συνεδρίες, το τραπεζάκι κινήθηκε από μόνο του και πρόφερε κάποια μηνύματα.Ο Ουγκώ συνέχισε να παίρνει μέρος στις συνεδρίες μέχρι το 1855.

Τα αποτελέσματα τα κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια. Εμφανίστηκαν πνεύματα διάσημων θρησκευτικών ηγετών και συγγραφέων, αλλά και ζώων(;). Δεν παρέλειψαν να τους επισκεφθούν και αρκετές προσωποποιημένες αόριστες έννοιες. Ένα ακόμη αξιοπερίεργο είναι ότι όσες φορές ήταν παρών σε συνεδρίες ο γιός του Ουγκώ, Κάρολος, οι συνεδρίες είχαν επιτυχία! Πιθανότατα ο Κάρολος να ήταν ένα είδος μέντιουμ  και παρήγαγε ασυνείδητα τα μηνύματα, καθοδηγώντας τους χτύπους του τραπεζιού. Προσπάθησε να σταδιοδρομήσει ως συγγραφέας, χωρίς καμία επιτυχία, αφού δεν διέθετε ούτε ίχνος του ταλέντου του πατέρα του. Ωστόσο, στις πνευματιστικές συνεδρίες,το ασυνείδητό του ενίσχυε την δημιουργική του ικανότητα, αφού το τραπεζάκι συχνά, διάβαζε ποιήματα και πεζά έργα, εξαιρετικής ποιότητας, που ο Κάρολος, κάτω από νορμάλ συνθήκες δεν θα μπορούσε ποτέ να γράψει. Υποστηρίχτηκε ότι ο πατέρας του, με τηλεπαθητικό τρόπο, συμμετείχε σ’ αυτή την πρωτότυπη λογοτεχνική παραγωγή, ακόμη και αν δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συνεδρία.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
Google+