Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Η κατάσκοπος με «πυρηνική» γοητεία, του Βαγγέλη Γεωργίου

Η κατάσκοπος με «πυρηνική» γοητεία, του Βαγγέλη Γεωργίου

Βαγγέλης Γεωργίου Ιαν 30,2014 0 Σχόλια

1795668_673092956074744_1603532607_n

Τον Αύγουστο του 1939, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έλαβε ένα πολύ ενδιαφέρον γράμμα, λίγες μέρες δηλαδή πριν ξεσπάσει ο Β’ ΠΠ. Συντάκτες της επιστολής ήταν δύο θεωρητικοί φυσικοί: ο Πολωνός Edward Teller και ο γερμανοεβραίος Albert Einstein. Οι δυο τους λίγο-πολύ προειδοποιούσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αρχίσει να ανησυχεί για τα στρατιωτικά σχέδια της ναζιστικής Γερμανίας. Το 3ο Ράιχ έψαχνε μοναδικούς και ευφάνταστους τρόπους να εξοντώσει κόσμο και κοσμάκη: την πρώτη βόμβα υδρογόνου.

Το κράτος των ΗΠΑ δεν θα ήταν δυνατό να επιτρέψει στην πανίσχυρη Γερμανία και στον απρόβλεπτο ηγέτη της να κατασκευάσει ένα τέτοιο υπερόπλο πριν απ’όλους. Έτσι η κυβέρνηση Ρούσβελτ ξεκίνησε με κάθε μυστικότητα ένα τεράστιο πρόγραμμα, το περίφημο «Μανχάταν» για να είναι αυτή που θα έχει πρώτη την βόμβα υδρογόνου. Το έργο έφτασε το κόστος των 2,2 δις, απασχόλησε 42.000 ανθρώπους και σκότωσε πολύ περισσότερους όταν οι αθεόφοβοι Αμερικανοί πέταξαν δύο τέτοιες στην Ιαπωνία το 45’.

Όλα φαίνονταν ότι πήγαιναν καλά, ώσπου ο Αϊνστάιν που δούλευε επί του προγράμματος, τα χάλασε όταν άρχισε να βγαίνει ραντεβού με την Μαρία. Η Μαρία Konnenkova είχε έρθει στις ΗΠΑ από το 1924 και αργότερα τα τσιράκια των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ εκτίμησαν την ομορφιά της και την στρατολόγησαν.

Το μεγάλο λοιπόν θέμα με τους Σοβιετικούς είναι ότι δεν είχαν βρει ακόμα τρόπο να φτιάξουν και αυτοί τέτοιο παιχνίδι, γιατί απλούστατα τους έλειπε τεχνογνωσία και πληροφόρηση γύρω από το νέο τεχνολογικό άλμα. Ο μοναδικός τρόπος για να μάθουν, ήταν να βάλουνε μια ωραία γυναίκα να ξελογιάσει κάποιον από το πρόγραμμα. Ο φυσικός Αϊνστάιν μπορεί να ήταν μεγαλοφυΐα και πατέρας της θεωρίας της σχετικότητας, αλλά δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες και τέτοια.

Η γοητευτική Μαρία μπόρεσε να αποσπάσει εκείνες τις πληροφορίες από τον Εβραίο φυσικό, που θα καθιστούσαν το πρόγραμμα Μανχάταν ανοιχτό βιβλίο για τους σοβιετικούς. Θα περνούσαν 2-3 χρόνια από το τέλος του προγράμματος ώσπου τα ραβασάκια της Μαρίας θα πιάνανε τόπο. Η ΕΣΣΔ θα είχε για πρώτη φορά την δική της ατομική βόμβα εγκαινιάζοντας την εποχή του πυρηνικού τρόμου για όλον τον κόσμο.

Τώρα, βέβαια, οι δυτικοί την είχανε πατήσει ουκ ολίγες φορές με σοβιετικούς πράκτορες, όταν λοιπόν αναμειγνύονται και οι γυναίκες τα αποτελέσματα μπορεί να είναι «θερμά».

Ο Βαγγέλης Γεωργίου είναι εμπνευστής και δημιουργός του πρώτου ιστοτόπου δημόσιας διανόησης greeklish.info

Banner greeklish

Βαγγέλης Γεωργίου

Βαγγέλης Γεωργίου

Εμπνευστής και δημιουργός at greeklish.info
O Βαγγέλης Γεωργίου είναι ερευνητής δημοσιογράφος. Είναι δημιουργός του ιστότοπου δημόσιας διανόησης greeklish.info. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία (Πάντειο Παν/μιο), Δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών. Έχει εργαστεί στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών και αργότερα στην τηλεόραση (εκπομπή "Πρωταγωνιστές"). Έκανε ερευνητικό ρεπορτάζ στο περιοδικό HotDoc του Κώστα Βαξεβάνη ενώ έχει συνεργαστεί ή συνεργάζεται με Εικονογραφημένη Ιστορία(εκ. Πάπυρος), protagon.gr, Ιστορικά Θέματα, Στρατιωτική Ιστορία, Lifo, flust.gr ενώ ανήκει στην ερευνητική ομάδα του ThePressProject.
Βαγγέλης Γεωργίου
Δημιουργός του πρώτου ιστότοπου δημόσιας διανόησης στην Ελλάδα(public intellectualism) greeklish.info.

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
Google+