Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Δημοσκοπήσεις και Ράδιο Αρβύλα, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Δημοσκοπήσεις και Ράδιο Αρβύλα, του Μιχάλη Παπαμιχαήλ

Μιχάλης Παπαμιχαήλ Οκτ 07,2013 2 Σχόλια

6036061532_ac21831ef2

Στερνή μου γνώση, να σε είχα πρώτα και να είχα ασχοληθεί πιο σοβαρά με τα μαθηματικά. Καθότι η μητέρα μου εκπαιδευτικός των μαθηματικών, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού είχα εκδηλώσει την αποστροφή μου για το αντικείμενο υπό τον φόβο ότι οι ώρες διδασκαλίας θα επεκταθούν από το σχολείο στο σπίτι. Με πείσμα και αυταπάρνηση ανέπτυξα την επίκτητη αλλεργία στους αριθμούς, και τώρα το μετανιώνω γιατί δεν μπορώ να κοιτάξω τον εχθρό στα μάτια…

Ο εχθρός είναι οι δημοσκοπήσεις, και παρότι εύκολα μπορώ να διατυπώσω ενστάσεις επί του περιεχομένου και της ερμηνείας των ερωταπαντήσεων, είναι αρκετά δυσκολότερο να μπω στην ουσία της επεξεργασίας των αριθμών και της διεξαγωγής των συμπερασμάτων. Η στατιστική και η εφαρμογή της στην πολιτική επιστήμη και την επικοινωνιολογία έχουν πατήσει πάνω στην ικανότητα των αριθμών και την φυσική κλίση των πολιτικών προσώπων να λένε ψέματα. Είναι πάντα εντυπωσιακό να παρακολουθεί κανείς κανάλια και εφημερίδες να κυνηγάνε τις δημοσκοπήσεις με τον ενθουσιασμό και την αγωνία που ο έφηβος κυνηγά τσόντες όταν λείπει η μαμά και ο μπαμπάς. Ακριβώς όπως ο έφηβος, έτσι και ο δημοσιογράφος νομίζει ότι ξέρει τι θέλει και καταλήγει να ψάχνει σε λάθος μέρος.

Η δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα δημοσκοπικού αυνανισμού και σκοπό έχει ακόμα μία άνευ ουσίας απεικόνιση ενός φαντασιακού Κοινοβουλίου του Μήνα, ή της Εβδομάδας… δεν ξέρω πια! Σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση, η πρόθεση ψήφου τοποθετεί την ΝΔ στο 22,8%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 21,9%, την Χρυσή Αυγή στο 6,4%, το ΠΑΣΟΚ στο 6,2%, τους Ανεξάρτητους Έλληνες στο 5%, το ΚΚΕ στο 4,7% και τη ΔΗΜΑΡ στο 3,9%. Γεμάτος απορία διαπιστώνω ότι τα ΜΜΕ προβάλουν ως σημαντική είδηση την πτώση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής. Δυστυχώς, η σημαντική είδηση βρίσκεται αλλού. Σημαντικότερη είδηση αποτελεί το μικρό μέγεθος της πτώσης της ΧΑ και ο βραδύς ρυθμός της. Ακόμα σημαντικότερη είδηση αποτελεί το γεγονός ότι, μετά από «αιφνιδιαστικές», «τραγικές», «καταιγιστικές» και «ιστορικές» εξελίξεις, η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι το τρίτο κόμμα στο φαντασιακό Κοινοβούλιο του Μήνα, ή της Εβδομάδας… δεν ξέρω πια.

Επίσης, στα πλαίσια της επιστημονικοφανούς σφυγμομέτρησης του εμπορευματοποιημένου παλμού της απροσδιόριστης ελληνικής κοινωνίας, το 68% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, ενώ 22% δεν την θεωρεί επικίνδυνη. Έστω ότι οι «δημοσκόποι» προσδιόρισαν με ακρίβεια στους ερωτώμενους την σημασία των όρων «θεωρώ», «εγκληματική», «οργάνωση», «εγκληματική οργάνωση», «επικίνδυνη»… Έστω ότι κατέγραψαν και συνυπολόγισαν το εκπαιδευτικό υπόβαθρο, την κοινωνική κατάσταση και προέλευση των ερωτώμενων… Έστω ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης και τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός… Η αυθαίρετη απαλοιφή της νομικής διάστασης του όρου «εγκληματική οργάνωση» και το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει την μεθοδολογία της δημοσκόπησης αποσκοπούν στον εμπαιγμό της κοινής γνώμης, δημοσιεύοντας επιεικώς(!) κενά περιεχομένου ποσοστά και επιβλαβή τροφή για σκέψη και συμπεράσματα. Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με τα μαθηματικά.

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Γεννήθηκα στην Ρόδο τον Νοέμβριο του 1983. Σπούδασα στην Αθήνα στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με κύκλο σπουδών πολιτικής ανάλυσης. Εργάστηκα στην Αθήνα ως συντάκτης, μεταξύ άλλων, για το αδικημένο περιοδικό CENTRO και επέστρεψα στο νησί για να υπηρετήσω. Για ένα φεγγάρι βρέθηκα στην εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ και συνεργάζομαι ακόμα με το περιοδικό ΛΩΤΟΣ. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω κειμενογράφος.
Μιχάλης Παπαμιχαήλ

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
 • Ι. Π.

  κ. Παπαμιχαήλ συμφωνούμε με μία επισήμανση για τις δύο τελευταίες παραγράφους.

  Υπάρχει σχετική νομοθεσία που δεσμεύει τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οι νόμοι μικρή σημασία έχουν. Στην πραγματικότητα είναι ο ανταγωνισμός των «δημοσκόπων» που τους αναγκάζει να είναι ανοιχτοί σε επιστημονικό έλεγχο. Ο επιστημονικός λοιπόν έλεγχος τους αναγκάζει να έχουν ανοιχτή και προσβάσιμη τη μεθοδολογία τους αλλά και τις πλήρεις ερωτήσεις της έρευνας. Κατά κανόνα δε, για λόγους διαφήμισης, αν το ζητήσει κανείς μπορούν να του δοθούν και οι αναλύσεις και συσχετίσεις των δεδομένων…. για παράδειγμα το κοινωνικό προφίλ του ψηφοφόρου της ΧΑ.

  Κατόπιν τούτου, οι δημοκόποι (sic) πρέπει να αναζητηθούν στους επιλεκτικούς χρήστες των πληροφοριών και όχι στους «δημοσκόπους». Δεν έχω καμία διάθεση να υποστηρίξω την Alco και για την ακρίβεια, έχω μερικές ενστάσεις για τη μεθοδολογία της έρευνας, αλλά όπως κάθε εταιρία αναφέρει πλήρως τα στοιχεία της έρευνας και επιτρέπει τους όποιους συσχετισμούς. Από κει και πέρα, το θέμα των «ανοιχτών» ή «απροσδιόριστων» ερωτήσεων είναι μεγάλο θεωρητικό ζήτημα και δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να το χρεώσουμε σε μία εταιρία.

  • Μ.Π.

   Ο υγιής ανταγωνισμός που εκθέτει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σε επιστημονικό έλεγχο είναι προέκταση του αντιπαραγωγικού ανταγωνισμού των εντολέων ΜΜΕ, από όπου και προκύπτουν οι εν λόγω ερωτήσεις. Τούτο, θεωρώ, μπορούμε να το πούμε ελαφριά τη καρδία ή όχι… Αμφισβητώντας την λειτουργία της επιστημονικότητας για την επιστημονικότητα, δεν με ανησυχεί τόσο η ενδεχόμενη απουσία της μεθόδου, όσο η απουσία τακτικών και εμπεριστατωμένων αναφορών σε αυτή, παράλληλα δηλαδή με το προϊόν της, το οποίο ποζάρει πάντα σαν κεντρικό θέμα. Δυστυχώς, ισχύει γενικά ότι το «περιτύλιγμα» είναι αυτό που κυκλοφορεί και διαμορφώνει απόψεις, παρόλο που δεν είναι ποτέ αρκετό, ούτε επιστημονικά, ούτε ειδησεογραφικά.

Google+