Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Γυναίκα και Σιμόν Ντε Μπωβουάρ, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου (βιωματική ιστορία)

Γυναίκα και Σιμόν Ντε Μπωβουάρ, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου (βιωματική ιστορία)

xflusters Μαρ 07,2013 1 Σχόλιο

Ήμουν μόλις 22 χρόνων και δούλευα σ’ ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Ερέτρια Ευβοίας, δίπλα στη θάλασσα. Είχα προλάβει να διαβάσω το πολύκροτο μυθιστόρημα- ντοκουμέντο της μεγάλης διανοούμενης καθηγήτριας της Φιλοσοφίας, Γαλλίδας Σιμόν Ντε Μπωβουάρ, «Το δεύτερο φύλο», και έζησα την εκπληκτική εμπειρία να την δω από κοντά, να της μιλήσω και να της εκφράσω τον ασυμμάζευτο θαυμασμό μου.

Σήμερα, λοιπόν, θα την ζωντανέψω. Θα σας μεταφέρω ένα κομμάτι από αυτό το αξεπέραστο βιβλίο- ορόσημο εποχής, θα μπορούσα να πω, και θα ευχηθώ από εδώ, σε όλες τις γυναίκες του κόσμου (η ευχή θα φτάσει, ας μην μπορέσουν να το διαβάσουν…) να συνεχίσουμε το έργο μας με το κεφάλι ψηλά.

Η φύση μας φόρτωσε με το μεγαλειώδες έργο της συνέχισης της ζωής. Είμαστε οι φορείς της συνέχειας του ανθρώπου. Αυτό, από μόνο του περικλείει όλα τα υπόλοιπα και σημαντικά μας καθήκοντα, δηλώνει απερίφραστα τον σημαίνοντα ρόλο μας στην κοινωνία.

«Η γυναίκα δεν γεννιέται. Μάλλον γίνεται», έγραψε η Σιμόν (ο κάστορας, όπως την αποκαλούσε ο αγαπημένος της Σαρτρ) και σήκωσε σημαίες, έγινε το σύνθημα στους φεμινιστικούς αγώνες, που την βρήκαν στους δρόμους, μαζί με τις απλές γυναίκες να φωνάζει και να πολεμά για ίσα δικαιώματα,ίση κοινωνική μεταχείριση». Και συνέχισε: «Καμμιά βιολογική, ψυχολογική ή οικονομική μοίρα δεν προσδιορίζει τη θέση που κατέχει σήμερα στην κοινωνία το ανθρώπινο θηλυκό. Είναι ο πολιτισμός σαν σύνολο που παράγει αυτό το πλάσμα, κάτι ανάμεσα σε αρσενικό κι ευνούχο, που ονομάζεται «θηλυκό». Μόνο η παρέμβαση κάποιου άλλου μπορεί να καθιερώσει ένα άτομο σαν άλλο» .

«….Στη γυναίκα, υπάρχει αντίθετα σύγκρουση απ’ την αρχή, ανάμεσα στην αυτόνομη ύπαρξή της και τον αντικειμενικό εαυτό της, το γεγονός ότι είναι το άλλο. Τη διδάσκουν ότι για να ευχαριστήσει, πρέπει να προσπαθεί να ευχαριστήσει. Πρέπει να κάνει τον εαυτό της αντικείμενο, επομένως να απαρνηθεί την αυτονομία της. Την μεταχειρίζονται σαν μία ζωντανή κούκλα και της αρνούνται την ελευθερία. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Όσο λιγότερο ασκεί την ικανότητά της να καταλαβαίνει τον κόσμο γύρω της, τόσο λιγότερες δυνάμεις θα βρει στον ίδιο τον εαυτό της, τόσο λιγότερο θα τολμήσει να πιστέψει στον εαυτό της σαν υποκείμενο. Αν την ενθάρρυναν, θα μπορούσε να επιδείξει τον ίδιο ζωντανό πληθωρισμό, την ίδια περιέργεια, την ίδια τραχύτητα όπως ένα αγόρι. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν δίνουν στο κορίτσι αγορίστικη ανατροφή. Σ’αυτή την περίπτωση, προλαμβάνονται πολλά προβλήματα. Ας σημειώσουμε ότι αυτή την ανατροφή προτιμούν συνήθως να δίνουν οι πατεράδες στα κορίτσια τους. Και οι γυναίκες που μεγάλωσαν κάτω από αντρική καθοδήγηση, συνήθως δεν έχουν τα γυναικεία ελαττώματα». Θα κλείσω με λίγα λόγια της Μπωβουάρ, πάντα από το ίδιο βιβλίο, που αφορούν την θέση της γυναίκας στην κοινωνία (της δεκαετίας του 1950).

«Με το στολίδι η γυναίκα συνταιριάζεται με τη φύση, δανείζοντάς της το τεχνητό. Γίνεται για τον άντρα λουλούδι και πολύτιμο πετράδι. Γίνεται, όμως, και για τον εαυτό της. Αρωματίζει το κορμί της για να το μεταβάλλει σε λουλούδι. Το στραφτάλιασμα των διαμαντικών δεν ξεχωρίζει από το παιγνίδισμα που κάνει το φώς πάνω στο δέρμα της».

Ετικέτες

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • τζίνα δαβιλά

    να είσαι καλά Δήμητρα να μας ζωντανεύεις τις εικόνες σου!

Google+