Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » διατροφή » Γνώριζες ότι… Ο κόλιαντρος καταπολεμά το άγχος; Της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Γνώριζες ότι… Ο κόλιαντρος καταπολεμά το άγχος; Της Ευαγγελίας Ζευκιλή

Ευαγγελία Ζευκιλή Φεβ 17,2015 0 Σχόλια

4.Ο κόλιαντρος καταπολεμά το άγχος.

Ο αντίπαλος του άγχους

∆εν είναι από τα βότανα που χρησιμοποιούμε συχνά, και όµως αξίζει µια θέση στη διατροφή µας, αφού, εκτός του ότι αρωματίζει πολλά πιάτα, θεωρείται και αποτελεσματικό αγχολυτικό. Μοιάζει µε το µαϊντανό –κάποιοι μάλιστα τον αποκαλούν «κινέζικο µαϊντανό»–, ενώ η γεύση του θυµίζει σέλινο. Πρόκειται για ένα βότανο του οποίου όλα τα µέρη είναι χρήσιµα –από τη ρίζα και τα φύλλα µέχρι τους αποξηραµένους καρπούς του.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο κόλιαντρος θεωρείται ότι εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίµα, καθώς και ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, της ημικρανίας, της κόπωσης και της ανορεξίας. Η εξωτερική του χρήση φαίνεται επίσης ότι μειώνει τους µυϊκούς πόνους και τους πόνους των αρθρώσεων σε περίπτωση ρευµατισµών και αρθρίτιδας. Τέλος ενδέχεται να είναι διουρητικός, αντιµυκητιασικός, λιποδιαλυτικός, αναζωογονητικός, αντισηπτικός, αποτοξινωτικός και αναλγητικός.

Στην κουζίνα

Τα φύλλα και οι σπόροι του κόλιαντρου είναι ιδιαίτερα αγαπητά ειδικά στην ασιατική και στη μεξικάνικη κουζίνα, αφού χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε σαλάτες, σούπες, µαρινάδες, αλλά και σε σπεσιαλιτέ µε ψάρι ή κρέας, καθώς αναδεικνύει ιδανικά τη γεύση τους. Το άρωµά του, που θυµίζει λεµόνι, συνδυάζεται εξαιρετικά µε κύµινο αλλά και µε σκόρδο και τζίντζερ, ενώ ταιριάζει πολύ σε φαγητά όπως οι αγκινάρες και τα µανιτάρια. Φροντίστε µόνο να τον προσθέτετε στο τέλος του µαγειρέµατος για να µη χάνει το άρωµα και τις βιταμίνες του. Τέλος έχετε υπόψη ότι ο κόλιαντρος χρησιμεύει και στην παρασκευή ψωμιού αλλά και διάφορων λικέρ, ούζου και µπύρας, καθώς και στην παρασκευή αρωμάτων και καλλυντικών.

Αφέψημα κόλιαντρου

Καταπραΰνετε τον πόνο στο στομάχι φτιάχνοντας ένα αφέψημα από κόλιαντρο. Απλώς βράστε ένα κουταλάκι καρπούς κόλιαντρου σε ένα φλιτζάνι νερό για δέκα λεπτά και σουρώστε το µίγµα. Πίνετε ένα φλιτζάνι ύστερα από κάθε γεύμα.

Στην αγορά θα βρείτε και ξερό κόλιαντρο σε µορφή σπόρων που χρησιμοποιούνται ολόκληροι ή σε σκόνη, η γεύση του όµως δεν είναι το ίδιο έντονη µε του φρέσκου.

 

Ευαγγελία Ζευκιλή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος. Σπούδασε στο τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης .Μετά από 13 χρόνια εμπειρίας και παρακολούθησης πολλών περιστατικών, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της «ελαφριά ζωή», που την ονόμασε –πως αλλιώς-Light Life, η οποία σήμερα μετρά 5 χρόνια ζωής, και η Ευαγγελία –πλέον- 18 χρόνια εμπειρίας . Πρόκειται για ένα Πρότυπο Κέντρο Διατροφής & Μεταβολικού Ελέγχου ( www.lightlife.gr ) ένα ιδιαίτερο project, που δημιουργήθηκε με πολύ αγάπη, κέφι και ατελείωτες ώρες δουλειάς.
Ευαγγελία Ζευκιλή

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+