Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » επιλογές » Γλυκιά ζωή! Της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Γλυκιά ζωή! Της Εμμανουέλας Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη Ιαν 23,2015 0 Σχόλια

Φίλη από το facebook, βλέποντας αυτά που ανεβάζω καθημερινά από την κουζίνα μου, αναρωτήθηκε πόσα γλυκά τρώω την εβδομάδα. Χμ, δεν τα μετράω.

Νομίζω, κάθε μέρα τρώω κάτι γλυκό, δε μπορώ αλλιώς. Κάποια στιγμή της ημέρας, θα θελήσω ένα γλυκό και δεν το στερούμαι. Το ξέρω ότι κάποια στιγμή μπορεί να το πληρώσω ακριβά αυτό, αλλά προς το παρόν το απολαμβάνω. Το καλό είναι ότι τα περισσότερα γλυκά που τρώω τα φτιάχνω μόνη μου. Και στα γλυκά, φυσικά, συγκαταλέγονται και τα μπισκότα που βουτάω με μανία σε κάθε φλιτζάνι καφέ και τα απλά κέικ και όλα. Ωστόσο, όταν τα φτιάχνεις εσύ ο ίδιος, ξέρεις ακριβώς τι τρως και είναι γενικά μια δημιουργική διαδικασία που σε αποφορτίζει και σου φέρνει κέφι!

Αυτές τις ημέρες, έκανα, μεταξύ άλλων, μπισκότα βουτύρου και μια σοκολατόπιτα. Οι φίλοι ζήτησαν τις συνταγές και δε μπορώ να χαλάσω χατήρι. Οπότε, διαβάστε, ξεσηκωθείτε, ψωνίστε, απολαύστε!

Μπισκότα βουτύρου με βανίλια και λεμόνι

βουτύρου

Υλικά για περίπου 50 μπισκότα

250γρ. Βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου (για ακόμα πιο έντονο άρωμα, βάλτε lurpak)
200γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
1 αβγό
1 φακελάκι βανίλια σε σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
Περίπου 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ

Εκτέλεση:
Σε μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο αφράτο μίγμα. Προσθέτουμε το αβγό και το ξύσμα και χτυπάμε ακόμα λίγο. Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε το μπέικιν και το αλεύρι σιγά-σιγά, ζυμώνοντας παράλληλα, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει πολύ στα χέρια. Θα κολλάει λίγο, λόγω του βουτύρου. Την κάνουμε μια μπάλα και την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη. Την αφήνουμε μισή ωρίτσα στο ψυγείο κι έπειτα τη βγάζουμε και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με τον πλάστη και σχηματίζουμε μπισκότα στο μέγεθος και το σχήμα της αρεσκείας μας. Εγώ προτείνω να φτιάξετε έναν κύλινδρο με τη ζύμη, και να κόψετε με ένα μαχαίρι λεπτές φετούλες, όπως βλέπετε στην εικόνα. Είναι ξεκούραστο και ψήνονται πολύ όμορφα έτσι. Αραδιάζουμε τα μπισκότα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με έναν κρόκο αβγού αραιωμένο με λίγο νεράκι, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 10 λεπτά μόνο. Όταν βγάλουμε τη λαμαρίνα από τον φούρνο, αφήνουμε επάνω τα μπισκότα για άλλα 5 λεπτά κι έπειτα απολαμβάνουμε. Αν θέλουμε, τα βάζουμε σε κουτί ή βάζο, κλεισμένο αεροστεγώς, μακριά από υγρασία, και τα απολαμβάνουμε όποια άλλη στιγμή επιθυμούμε. Φυσικά, χρησιμοποιείτε όποια άλλα αρωματικά θέλετε εσείς. Ακόμη και κονιάκ ή λικέρ της αρεσκείας σας, την ώρα που χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Ή κανέλα αντί για βανίλια! Όμως αυτή η συνταγή είναι εγγύηση για μυρωδάτα και απολαυστικά βουτήματα!

Σοκολατόπιτα με άρωμα espresso

Υλικά:
120γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. Μπέικιν πάουντερ
100γρ. Ζάχαρη
κόκκοι εσπρέσσο σπασμένοι με ένα γουδί (αν δεν έχετε, βάλτε άλλο αρωματικό, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού ή κανέλα)
1 πρέζα αλάτι
50ml ελαιόλαδο
100ml γάλα φρέσκο
100γρ. Κακάο σκούρο (εγώ παίρνω ΙΟΝ)
1 σφηνάκι Tia Maria

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και το κακάο. Έπειτα, ρίχνουμε τα υγρά και ανακατεύουμε καλά με έναν αβγοδάρτη. Σκορπάμε παντού τους κόκκους εσπρέσο και ρίχνουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψάκι, όχι πολύ βαθύ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε το 5 λεπτά να σταθεί πριν το κόψετε. Πιθανόν να μην έχει σφίξει πολύ μέσα, αλλά αυτό είναι το ωραίο. Πρέπει να είναι τρυφερό, γι’αυτο και δεν το ψήνουμε πολύ. Αν θέλετε πιο έντονη γεύση σοκολάτας, ρίξτε και κομματάκια κουβερτούρας μαζί με το espresso. Τρώγεται και ζεστή και κρύα.

Εμμανουέλα Κόκκαλη

Εμμανουέλα Κόκκαλη

blogger at eating around
Γράφει με μεγάλη χαρά κείμενα με συνταγές που η ίδια μαγείρευε καθημερινά στο σπίτι της.Ένα απόγευμα, τον Φεβρουάριο του 2010, καθώς διαβάζει ένα blog, ακολουθεί τα βήματα δημιουργίας ενός δικού της και βρίσκεται μπροστά σε μια χαρούμενη σελίδα με το όνομα Εating Αround, ένα blog φαγητού. Παράλληλα, δίνει κείμενα στο trome.gr, το lovecooking.gr και το lifezone.gr, το AthinoramaUmami.gr, το exostispress.gr και φυσικά στο Flust.gr. Μαγειρεύει επίσης στην εκπομπή Join Us του Σκαι και είναι ραδιοφωνική παραγωγός στο amagiradio.com
Εμμανουέλα Κόκκαλη

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
  • BizUpdate

  • Χορηγός Επικοινωνίας





  • Συνεντεύξεις

  • Εγγραφείτε στο newsletter μας

  • Facebook Watch: η νέα τηλεόραση είναι εδώ, της Κατερίνας Σταματελοπούλου

    Facebook Watch
    » Διαβάστε περισσότερα
  • Συνεργαζόμαστε με:

  • Ιστορίες που δεν σου είπαν

  • Υποστηρίζουμε το WWF Ελλάς

  • The #flusttags

Google+