Your world of Wordpress Themes, Wordpress Templates by WpDance

Home » flust-άρω » Ένα συνέδριο με λογισμό και μ’ όνειρο, του Γιάννη Ορφανού

Ένα συνέδριο με λογισμό και μ’ όνειρο, του Γιάννη Ορφανού

editor Απρ 29,2013 4 Σχόλια

Στις 20 και 21 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Caravel η τελευταία φάση του συνεδρίου της πολιτικής κίνησης «Δημιουργία, ξανά!». Έχοντας συμμετάσχει παλαιότερα σε συνέδρια παλαιοκομματικών σχηματισμών, έχω να επισημάνω τις εξής ιδιαιτερότητες:

1. Η εκλογή του Προέδρου και των οργάνων αλλά και η διαβούλευση του καταστατικού έγινε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “ΖΕΥΣ”. Δεν ήταν απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών. Η ψηφοφορία έγινε μέσω e-mail, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανθρώπους που βρίσκονταν οπουδήποτε ανά την υφήλιο να συζητήσουν και να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πολιτικό κόμμα εφάρμοσε συνθήκες άμεσης δημοκρατίας, δίνοντας το στίγμα του τρόπου άσκησης πολιτικής που θέλει να φέρει στη λειτουργία του κράτους.

2. Διοργανώθηκαν στρογγυλές τράπεζες (workshops) με συγκεκριμένη θεματολογία. Κάθονταν γύρω από ένα τραπέζι έξι άνθρωποι οι οποίοι συζητούσαν ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα (π.χ. παιδεία ή η Ελλάδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο). Ο σκοπός ήταν διττός. Αφ’ ενός να καταλήξουν σε θέσεις ως προς το θέμα αυτό και στη συνέχεια να τις παρουσιάσουν. Αφ’ ετέρου να μάθουν να συζητούν, να συνεργάζονται και να συνθέτουν. Σε μια χώρα όπου ο ατομισμός είχε διαπεράσει το δέρμα μας, όπου οι πολίτες χωρίζονταν στα “δικά μας παιδιά” και στα άλλα, όπου όποιος δεν ήταν Έλληνας ήταν βάρβαρος, όπου η διαμάχη Αριστεράς – Δεξιάς μας οδήγησε αρχικά σε έναν Εμφύλιο και στη συνέχεια σε έναν ακήρυχτο πόλεμο για την κατάληψη του Κράτους (οι διορισμοί στο Δημόσιο), σε αυτή τη χώρα η «Δημιουργία, ξανά!» προτείνει τη συνεργασία και τη σύνθεση.

3. Ήταν ένα συνέδριο δομημένο στα πρότυπα των επιστημονικών συνεδρίων. Υπήρχε συγκεκριμένη θεματολογία και ωράριο το οποίο τηρήθηκε. Δεν ακούσαμε συνέδρους να τοποθετούνται επί παντός επιστητού, με λόγους χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτεί συγκροτημένη σκέψη, πειθαρχημένο χαρακτήρα και πολιτικό λόγο. Ναι, είναι πιο εύκολο να είσαι “χύμα”. Ναι, είναι πιο εύκολο να λαϊκίζεις. Σε άλλους πολιτικούς χώρους. Όχι στη Δημιουργία.

4. Οι σύνεδροι ηλικιακά ήταν κυρίως από 30 έως 50 ετών. Επαγγελματικά, ήταν ως επί το πλείστον επιχειρηματίες και επαγγελματίες της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών. Δεν ήταν γιατροί και δικηγόροι, όπως είχαμε συνηθίσει σε άλλους πολιτικούς χώρους. Δεν ήταν συνδικαλιστές. Δεν ήταν κρατικοδίαιτοι. Ήταν άνθρωποι του μόχθου, που έχουν μάθει να βάζουν πλάνα και να τα φέρνουν σε πέρας, που έχουν καινοτόμες ιδέες και προσπαθούν να τις υλοποιήσουν και που επιχειρούν σε ένα εχθρικό περιβάλλον καθώς έχουν καθημερινά να παλέψουν με το τέρας της γραφειοκρατίας και με το κράτος το οποίο λειτουργεί ως εχθρός της επιχειρηματικότητας. Ήταν όλοι αυτοί που αφαιμάσσονται φορολογικά ώστε να μπορούν να συντηρηθούν οι κομματικοί στρατοί των παλαιών κομματικών σχηματισμών. Ήταν «η άλλη Ελλάδα».

5. Είναι περιττό να αναφέρω ότι κανείς δεν έβρισε κανέναν, κανείς δεν… έδειρε κανέναν και ότι ο Πρόεδρος δεν εκλέχτηκε δια βοής. Αυτόν τον πολιτικό πολιτισμό έχουμε οραματιστεί. Το γεγονός ότι τον κάνουμε πράξη στην εσωκομματική μας λειτουργία δείχνει τις προθέσεις μας ως προς τη διακυβέρνηση του κράτους.

Η «Δημιουργία, ξανά!» είναι το κίνημα του μεσαίου, μεταρρυθμιστικού χώρου. Έχει φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στηρίζεται από τους ανθρώπους της παραγωγής, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα. Βρίσκομαι σε αυτό το χώρο γιατί πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μονόδρομος. Γιατί αντιλαμβάνομαι ότι η γενιά του Πολυτεχνείου ισοπέδωσε τη χώρα. Γιατί ντρέπομαι για την Ελλάδα που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας.

«Αν δεν καταφέρεις να ζήσεις με τον τρόπο που σκέφτεσαι θα καταλήξεις να σκέφτεσαι με τον τρόπο που ζεις».

Ο Γιάννης Ορφανός είναι χειρουργός ορθοπαιδικός, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κινήματος «Δημιουργία, ξανά!».

editor

editor

Με τη σημασία στο περιεχόμενο και την χρήσιμη πληροφορία, το flust.gr ασχολείται με ό,τι μπορεί να εμπνεύσει και να αλληλεπιδράσει με τους χρήστες που το επιλέγουν. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της καθημερινότητας από όλο τον κόσμο, με θετική διάθεση, σκοπός μας είναι η έμπνευση όπως επίσης και η προβολή της νέας ελληνικής επιχειρηματικότητας.
editor

Add To TwiiterRetweet This Post item information on FacebookShare This Stumble ThisStumbleUpon This Digg ThisDigg This Add To Del.icio.usBookmark This
 • thomangelos michalakis

  Φίλε Γιάννη,
  …επιτέλους ένα συνέδριο διαφορετικό μακριά από κομπλεξικούς κοσμοπολιτισμούς και σοσιαλιστικές παραζάλες!
  Η προδομένη γενιά μας πρέπει, επιτέλους, να βγει μπροστά και να διεκδικήσει την πολιτική και τη Δημοκρατία από την κατοχή των χούφταλων και των απολίτικων γόνων τους. Αυτήν την κατοχή καλούμαστε να αποτινάξουμε από πάνω μας και αυτούς τους γηραλαίους να αποδώσουμε στη χλεύη της αυριανής ιστορίας.
  Ο κόσμος μεταβάλλεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και κατακτά συνεχώς πεδία του επιστητού και πρέπει να καταλάβουμε, επιτέλους, ότι για την ανάπτυξη αυτής της χώρας υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι πολίτες και κανένας άλλος.

 • Ελ. Κυρμπάση

  Εφαρμοσμένη αμεση δημοκρατία. Τα θέματα συζήτησης ήταν αναρτημένα στο site της ΔηΞα και γινόταν ηλεκτρονική διαβούλευση για δύο μήνες. Στο συνέδριο πηγαμε με άποψη και δυνατοτητα ουσιαστικής συμμετοχής. Μετά από δεκαετίες όπου παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα αμέτοχοι, ήταν η πρώτη φορά, στο βαθμό που γνωρίζω, που υπήρχε η δυνατότητα συμμετοχης στην συζήτηση και ψηφοφορίας από τα μέλη οπουδήποτε στον κόσμο. Το πρόβλημα βέβαια της άμεσης δημοκρατίας είναι ότι χρειάζεται προσωπική δέσμευση, ο άνθρωπος πρέπει να αφιερώσει τον χρόνο να ενημερωθεί, να σχηματίσει άποψη, να συμμετέχει στην συζήτηση και να αποφασίσει αυτόνομα. Είναι πολύ πιο χρονοβόρο και δύσκολο απο το να εξακοντίζεις αφορισμούς, να υπακούς τον αρχηγό και να αλαλάζεις στα συνέδρια. Μένει να δούμε πόσοι θα αναλάβουν την ευθύνη να αποφασίζουν μόνοι τους.

 • http://www.facebook.com/ourologos.europe Nikos Bafaloukas

  Εγώ είδα μερικούς γιατρούς εκεί

 • Nw21

  Οι νεες τεχνολογιες ανατρεπουν τα παντα. Ο κοσμος θα ειναι συντομα αγνωριστος και τα παλαιολιθικα κομματα ζουν στα σπηλαια. Τρια παραδειγματα με οτι σημαινουν για οποιον καταλαβαινει. Στη παραγωγη οι τρισδιαστατοι εκτυπωτες καταργουν τα συνορα των διαφορετικων κλαδων, στο εμποριο οι κουριερ, το ιντερνετ κα το δυκτιακο εμποριο αλλαζει τα παντα, στην πολιτικη η πρωτοβουλια της Σουηδιας να αναθεσει την ευθυνη της σελιδας της για μια βδομαδα σε καθε πολιτη οπως και η μορφη του συνεδριου της Δημιουργιας Ξανα, αλλαζουν την πολιτικη οπως την ζησαμε. Σε αυτες τις αλλαγες τα γνωστα κομματα μη-κομματα ειναι θλιβερα. Προχωρηστε.

Google+